„Spalio 21 d. 4 val. elektros perdavimo sistemos operatoriaus budintis dispečeris buvo informuotas, kad avariniam remontui išjungiama dalis Karaliaučiaus termofikacinės elektrinės bloko. Elektros gamybos pajėgumas Karaliaučiuje sumažėjo nuo 871 iki 648 megavatų (MW)“, - paskelbė „Litgrid“.

Kaip buvo planuota, spalio 19 d. elektrinė buvo įjungta ir 30 valandų dirbo visu pajėgumu.

„Mes tikėjomės, kad Kaliningrade elektrinė nuo šeštadienio veiks pilna galia, tačiau gavome paraišką, kad dalis pirmojo bloko bus neprieinama gamybai ir turėsime elektros energijos importo ribojimą iš Kaliningrado, tai reiškia, kad Kaliningradas netieks elektros energijos, jis užtikrins gamybą savo vartojimui“, - paaiškino „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Giedrius Radvila.

Pasak jo, sumažėjus gamybai Kaliningrade, Lietuva galės mažiau elektros importuoti iš trečiųjų šalių, t.y. Rusijos, Baltarusijos, Skandinavijos ir Estijos, tačiau nebūtinai tai paveiks elektros kainas, nes iki šiol importo pajėgumai nebuvo išnaudojami 100 proc. Dabar Lietuva tik iš dalies išnaudoja savo galimybes importuoti elektros energiją iš Baltarusijos ir Rusijos – jos išnaudojamos 66 proc.

„Gamybos sumažėjimas Kaliningrade reikš tai, kad mes turėsime mažesnes galimybės importuoti elektros energiją. Tačiau paprastai elektros kainą veikia trys veiksniai: gamyba, pralaidumai ir elektros rinkos dalyvių elgesys, - sakė G. Radvila. - Žinant naujausias tendencijas, pralaidumų kiekis iš trečiųjų šalių išlieka gan didelis ir reikšmingos įtakos neturėtų turėti rinkos pokyčiams.”

Pasak jo, dėl dabartinės gamybos sutrikimo Kaliningrade, Lietuvoje neplanuojama didesniu pajėgumu įjungti naująjį „Lietuvos energijos“ Elektrėnų bloką, nes importo galimybių dar yra. Kaliningradas, anot specialisto, net ir naudodamas visus savo termofikacinės elektrinės pajėgumus, yra pajėgus aprūpinti save reikiamais elektros kiekiais ir kartais elektrą net importuoja. Į Lietuvą iš Kaliningrado elektra paprastai buvo eksportuojama naktį, o jos srautas siekė 100-200 MW.

„Karaliaučiaus šiluminės elektrinės remontas su pertraukomis vykdomas nuo liepos 13-os dienos ir jį buvo planuojama baigti šį šeštadienį, bet gauta neplaninė paraiška“, - paaiškina specialistas.
Dėl avarinio atjungimo 223 MW sumažinus Karaliaučiaus elektrinės galią, tokiu režimu ji dirbs visą savaitę, iki spalio 25 d.

Specialistai laikosi nuomonės, kad Karaliaučiaus termofikacinės elektrinės darbas nėra sąmoningai ribojamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)