„Manau, kad tai nėra joks pagarbos išreiškimas Lietuvos rinkėjui. Ką gali apie atominę energiją pasakyti Varėnos daržų ravėtoja? (...) Visa tai yra beprotystė“, - Žinių radijui komentavo A. Čekuolis.

Ketvirtadienį premjeras, duodamas interviu Žinių radijui sakė, kad dėl naujos atominės elektrinės reikės organizuoti dar vieną referendumą.

Pasak A. Čekuolio, Vyriausybė yra išrinkta žmonių, ir ji turi nuspręsti tokiais specifiniais klausimais, gerbdama savo piliečius.

„Norime, kad ji (Vyriausybė – red.) sukauptų specialistų nuomones ir iš jų iškristalizuotų, kaip mums yra geriau“, - sakė A. Čekuolis.

„Verslo žinių“ apžvalgininkas Rytas Staselis prieštarauja A. Čekuoliui. Pasak R. Staselio, dar vienas referendumo organizavmas parodytų pagarbą Lietuvos visuomenei.

„Jeigu vieną kartą yra klausta tautos referendumu, kaip aukščiausia tautos išraiškos forma, tai norint pakeisti sprendimą, keičiant požiūrį į projektą, reiktų tą rengti antrą kartą“, - komentavo R. Staselis.

Kita vertus, jis sutiko su A. Čekuoliu, kad šiais referendumais politikai kratosi atsakomybės:

„Politikai vengia atsakomybės kaip pačio sprendimo. Kaip rodo atvejis su amerikiečių kompanija „Chevron“, jie nieko nepadaro, kad išaiškintų tai Varėnos rajono ravėtojai, kuo vienas ar kitas projektas yra naudingas“, - kalbėjo R. Staselis.

Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, politikos apžvalgininkas Saulius Spurga referendumų klausimu nusiteikęs skeptiškai. Pasak jo, referendumais tik manipuliuojama tauta: „Lietuva yra referendumų rekordininkė. Mūsų regione niekas tiek referendumų nesurengė. Artėjam prie 20 referendumų, bet, mano įsitikinimu, demokratijos nuo to tikrai ne daugiau.“

Prieš metus didžioji rinkėjų dalis pasisakė prieš VAE – beveik 63 proc. dalyvavusiųjų referendume tam nepritarė.