Trečiadienį Energetikos ministerija gavo „Gazprom“ laišką, kuriame Lietuva kviečiama tęsti dialogą jos pateiktiems pasiūlymams aptarti ir suderinti abiejų pusių pozicijas bei tolesnius galimus žingsnius.

Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus teigimu, Lietuvos pozicija nesikeičia - reikalaujama, kad būtų taikoma "teisinga kaina, trečiasis energetikos paketas turi būti įgyvendintas, ir jokių kitų išimčių negali būti".

Paskutinius pasiūlymus Vyriausybė „Gazprom“ išsiuntė rugsėjo 25 dieną.

Šiuo metu „Gazprom“ dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Skaičiuojama, kad jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. JAV dolerių. Lietuva kasmet už rusiškas dujas sumoka apie 2 mlrd. litų.

Premjeras A. Butkevičius tikėjosi derybas su „Gazprom“ baigti iki šio mėnesio vidurio.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad „Gazprom“ pateikto pasiūlymo apskritai negalima vadinti derybomis. Šalies vadovės teigimu, „Gazprom“ pažadai sumažinti dujų kainas Lietuvai yra pavėluoti. Taip šalies vadovė įvertino rugsėjo 6 d. įvykusį „Gazprom“ kompanijos vadovo Aleksejaus Milerio vizitą Lietuvoje ir pažadus sumažinti dujų kainas Lietuvai su tam tikromis sąlygomis. D. Grybauskaitė sakė, kad Lietuva Rusijos dujų milžinui moka ne rinkos, o politinių aspektų padiktuotą kainą.

Spalio pradžioje Lietuvoje viešėjęs už konkurenciją atsakingas Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Joaquinas Almunia sakė tikįs, kad jau netrukus bus baigtas Europos Komisijos (EK) tyrimas dėl „Gazprom“ naudojimosi dominuojama padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeidžiant antimonopolines Europos Sąjungos (ES) taisykles. Tačiau konkrečios datos, kada tyrimas bus baigtas, J. Almunia vis dėlto neįvardijo, nors buvo pasirodžiusi informacija, kad tyrimą planuojama baigti iki metų galo.

J. Almunia išreiškė paramą Lietuvai, siekiančiai mažesnių kainų iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“.