“Iš esmės logika diktuoja, kad kol mes neturime alternatyvų, tol tiekėjas yra laisvas ir gali daryti, ką nori. Spaudimas iš Europos Sąjungos pastarosiomis dienomis – girdėjome atvykusį komisarą - taip pat nieko nereiškia, nes matome, kad rusai visada naudoja jėgos poziciją: Ukrainai, anksčiau Baltarusijai, Moldovai, Gruzijai, o dabar – Lietuvai. Tačiau visi supranta, kad tai yra dujų karas“, - dėsto Nacionalinio energetikos forumo pirmininkas Bronius Rasimas.

DELFI skelbė, kad rugsėjį Vilniuje viešėjęs energetikos eurokomisaras Guntheris Oettingeris pareiškė, jog Rusija yra svarbus partneris Europai, tačiau jos kompanijos turi laikytis Europos Sąjungos (ES) taisyklių.

Bronius Rasimas
Anot B. Rasimo, konkurencija būtų efektyviausias kelias gauti geriausią gamtinių dujų kainą Lietuvai.

„O visi kiti pasiūlymai yra tam tikras žaidimas arba laiko tempimas ir skirtingų pusių pozicijų aiškinimasis, pasižiūrint, kiek jų laikomasi. Tai vyksta ne tik tarpvalstybinių sutarčių mastu, bet ir paprastame versle“, - pastebi B. Rasimas.

Lietuvos energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorija laboratorijos vadovas Vaclovas Miškinis laikosi analogiškos nuomonės.

„Aš atsargiai vertinu galimybę, kad gamtinių dujų kainos artimiausiu metu iš esmės sumažės. Turiu vilties, kad derybos duos pažangą, bet iš esmės žiūrint, be abejo, problema yra, kad turime vieną šaltinį ir formaliai žiūrint vadovaujamės formule, nustatyta prieš daugelį metų. Derybos turėtų būti labai atkaklios ir reikalaujančios daug pastangų, kad būtų pasiektos didesnės permainos“, - vardija specialistas.

Jis pateikia analogiją: kai Lietuva prieš daugiau nei 5-erius metus turėjo galimybę iš Venesuelos atsivežti naftos emulsiją, mazuto kainos Lietuvai buvo palankesnės.

Vaclovas Miškinis
„Kai tik yra galimybė išteklius gauti iš dviejų šaltinių, dominuojantis tiekėjas turėtų reaguoti: jeigu mes gauname pigiau, „Gazprom“ turėtų mažinti kainą, - svarsto V. Miškinis. - Kita vertus, per SGD terminalą tiekiamų dujų kaina irgi priklauso nuo daugelio veiksnių, nors pagal dabartinę rinkos situaciją, būtų galima tikėtis geresnių rezultatų.“

DELFI primena, kad Lietuva tanklaiviais naftos produktus gabenosi iš Venesuelos, tačiau vėliau šios šalies produkciją didesniais mastais ėmė pirkti kinai.

„Be abejo, konkurencija yra esminis dalykas, nesant konkurencijai, kaip pasiekti gerą valią ir sąžiningas kainas, aš nelabai įsivaizduoju“, - mano V.Miškinis.

Skelbta, kad Lietuvai pradėjus derybas su pagrindiniu šalies gamtinių dujų tiekėju „Gazprom“, energetikai juokauja, jog situaciją galima apibūdinti patarle trukt už vadžių ir vėl iš pradžių. Jei „Gazprom“ kalba apie mažesnes šildymo sąskaitas, o politikai sako, kad mainais norima per daug, tai reiškia vieną - kol kas vartotojams teks mokėti tiek pat. Tačiau jie pastebi ir gerą naujieną: kai kalbama apie nuolaidas, kainos bent jau nedidėja.

Rusijos energetikos politikos instituto įkūrėjas, Rusijos opozicijos politikas, prieš 11 metų dirbęs energetikos viceministru Vladimiras Milovas skeptiškai vertino „Gazprom“ pasiūlytas „esmines“ nuolaidas gamtinių dujų tiekimui į Lietuvą. Jis prašo priminti nors vieną šalį, kur nuolaidos būtų tvarios ir atnešė ilgalaikės naudos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)