Buvusioje metalo apdirbimo gamykloje „Enimsas“ jau seniai neskraido metalo drožlės. Čia įsikūrusioje „Precizika“ įmonėje 35 darbuotojai rūpinasi, kad būtų surinkti kokybiški saulės moduliai.

Šio darbo rezultatus bus galima greitai išvysti ir Vilniaus Ukmergės g. atsidarysiančiame „Hesburger“ restorane. Jo fasadą žadama padengti saulės moduliais, kurie padės taupyti energiją.

Svarbu paminėti, kad „Precizikoje“ patys saulės elementai nėra gaminami. Jie parsivežami iš Indijos. Lietuvoje saulės elementai yra lituojami į stiklą, laminuojami ir parduodami kaip galutinis produktas.

Šiuo metu lietuvių surinkti saulių moduliai keliauja į Italiją, Latviją, Estiją.

„Laukiame Lenkijos, nes ten yra pradėti dideli projektai“, - prasitarė „Precizikos“ gamybos direktorius Dainius Šalucha.

Pasak jo, projektuojant gamybos liniją buvo tikimasi, kad apie 10 proc. gamybos bus orientuota į Lietuvos rinką. Tačiau pakeista atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo skatinimo tvarka šiuos planus sužlugdė.

„Lietuvoje jau užsidarė saulės energetika nuo vasaros. Buvo bumas pavasarį, bet mūsų linija nebuvo ir tada labai apkrauta, nes lietuviai daugiau nusprendė vežtis iš Kinijos“, - kalbėjo D. Šalucha.

Pasak jo, nepavyko parduoti ir visų užsakymų, kurie buvo gauti Lietuvoje. Pavyzdžiui, „Precizikos“ sandėlyje sukrauti saulės moduliai, kurie turėjo būti įmontuoti Telšių rajone.

Visos viltys sudėtos į eksportą, o užsienio šalyse lietuvių produkcija išsiskiria kokybe.

„Išsiskiriame tuo, kad galime suteikti vardą „pagaminta ES“. Pavyzdžiui, italams tai labai svarbu“, - pridėjo gamybos direktorius.

„Precizikos“ linijos galingumas 65 MW. Šiuo metu panaudojama tik apie 10 proc. pajėgumų. Ši įmonė kol kas vienintelė Lietuvoje gamina saulės modulius.

Technologijos linijos saulės modulių gamybai įkūrimas „Precizikai“ kainavo apie 14,5 mln. Lt, iš jų - 8,7 mln. Lt ES paramos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)