Antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) surengtame posėdyje Energetikos ministerija paskelbė Lietuvos elektrinei Elektrėnuose numatysianti kur kas mažesnius VIAP reikalavimus. Šiai elektrinei tenka liūto dalis VIAP.

Šiemet Elektrėnų elektrinės rėmimui numatyta maždaug 500 mln. Lt, o kitąmet skaičiuojama perpus mažesnė suma – 220 mln. Lt.

Tai gerokai sumažintų mokamą VIAP, kuris įskaičiuojamas į galutinę energijos kainą vartotojams.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) Dujų ir elektros departamento direktorius Renatas Pocius posėdyje prognozavo, kad kitąmet bendras VIAP biudžetas bus 596 mln. Lt arba 6,16 ct/kWh. Šiems metams numatytas 860 mln. Lt VIAP biudžetas arba 9,37 ct/kWh.

Didžiausia VIAP suma – 220 mln. Lt - kitąmet turėtų tekti Elektrėnų elektrinei, 185 mln. Lt – atsinaujinantiems energijos ištekliams, 100 mln. Lt – termofikacinėms elektrinėms.

„Tai yra labai preliminarūs skaičiai, jie iki mėnesio pabaigos, o girdint ir kalbas užkulisiuose, ir iki metų pabaigos dar gali keistis“, – pabrėžė VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

Kol kas Vyriausybė, kuri ir sudaro VIAP biudžetą, savo žodžio netarė.

D. Korsakaitė prognozuoja, kad kitose elektros kainos dedamosios: rinkos, gamybos ir perdavimo kainos neturėtų pernelyg keistis.

Tačiau VKEKK pirmininkė dar nesiima prognozuoti, kokia bus galutinė kaina vartotojams.

LPK generalinio direktoriaus pavaduotojas energetikos klausimais Vidmantas Jankauskas pripažįsta, kad pateikti VIAP skaičiai šįkart pramonininkų negąsdina.

„Pats VIAP yra nemalonus dalykas, nes yra papildomas krūvis, bet žinios, kurių sulaukėme, yra palankios. Matome, kad kitais metais yra ne didėjimas, o mažėjimas, kai visi buvome išsigandę dėl netikėtos saulės energijos plėtros. Žinoma, yra smulkių klausimų, bet tikrai nenugąsdino“, - DELFI komentavo jis.

Anksčiau neoficialiai buvo kalbama, kad valdantieji visais įmanomais būdais stengsis nedidinti energijos išteklių kainų, kad nedidėtų infliacija ir nesutrukdytų Lietuvai įsivesti eurą nuo 2015 m.

VIAP yra vartotojų remiama dalis elektros gamintojams, kurie yra palaikomi norint užtikrinti Lietuvos energetikos sistemos patikimumą arba paremti atsinaujinančius išteklius. VIAP yra tiesiogiai įskaičiuojama į elektros kainą visiems vartotojams.

Šiais metasi gyventojai, už elektrą atsiskaitantys pagal vienos laiko juostos tarifą, moka 50,1 ct/kWh, turintys elektrines virykles - 48,7 ct/kWh.

Tuo metu už elektrą atsiskaitantys pagal dviejų laiko zonų tarifus, dieną moka 54,1 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 41 ct/kWh. Turintys elektrines virykles – atitinkamai 52,5ct/kWh ir 40 ct/kWh.

Apie 30 proc. visos Lietuvoje sunaudojamos elektros tenka gyventojams, visa kita dalis – pramonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)