„Galiu pasakyti, kad atsakant į „Gazpom“ pasiūlymą, labai aiškiai suformuluosime mūsų atsakymą, kad vis dėlto „Gazprom“ turėtų daug racionaliau vertinti mūsų argumentus ir daug objektyviau vertinti aplinkybes rinkoje ir atitinkamai daryti išvadas“, – tiesioginėje LTR televizijos laidoje „Šiandien“ sakė J. Neverovičius.

Tačiau ministras „Gazprom“ pasiūlymų išsamiai nekomentavo.

Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ suprato, kad ES Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas yra negrįžtamas procesas ir dabar bando derybas pakreipti sau naudinga kryptimi.

Energetikos ministras pakartojo, kad Lietuva siekia, jog dujų kaina būtų sumažinta ir „nekalbama apie modifikavimą mūsų siekių dėl alternatyvų tiekiant dujas, pirmiausia kalbant apie suskytintų gamtinių dujų (SGD) terminalą Klaipėdoje“.

„Nereikia skubėti su įvairių scenarijų aptarimu, faktai tokie, kad Lietuvos vartotojai permokėjo už dujas, mokėjome ir mokama iki šiol kainą, kuri nėra sąžininga ir tinkama, tas turi būti įvertinta, turi būti rastas sprendimas, kuris tenkins ir mus, ir mūsų partnerius, ir mes esame atviri tokiam pokalbiui“, – LRT kalbėjo J. Neverovičius, paklaustas, ar su „Gazprom“ kalbama apie 5 mlrd. litų vertės Lietuvos ieškinį Stokholmo arbitraže.

Kalbėdamas apie ketvirtadienį Vilniuje vyksiančią neformalią Energetikos ministrų tarybą, J. Neverovičius LRT sakė, kad „Gazprom“ klausimas nėra įtrauktas į ministrų darbotvarkę, tačiau jis patenka į ES bendros energijos rinkos klausimų ratą.

J. Neverovičius „Gazprom“ pateiktus pasiūlymus antradienį pristatė Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad atsakymai į „Gazprom“ pasiūlymus jau rengiami, juos norima pateikti kuo greičiau, nes artėja žiema ir Lietuva norėtų susiderėti dėl mažesnės dujų kainos.

„Gazprom“ pasiūlymus Vyriausybė gavo praėjusį penktadienį, po to, kai „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris rugsėjo 5 dieną pažadėjo juos pateikti.

Šalys tuomet nekomentavo, kokiomis sąlygomis „Gazprom“ sumažintų dujų kainą Lietuvai, tačiau tikino, kad diskutuojama dėl 5 mlrd. litų vertės Lietuvos ieškinio Stokholmo arbitraže ir ilgalaikės dujų tiekimo sutarties. Anot premjero, trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimas derybose neliečiamas.

A. Mileris tuomet kalbėjo, kad tolesnės derybos apims „Gazprom“ investicijas Lietuvoje, tranzitą į Kaliningradą ir „komercinius klausimus“.

Trečiadienį pranešta, kad vykdydamas Paryžiaus tarptautinio arbitražo nutartį, „Gazprom“ grąžino Vokietijos energetikos bendrovei avansu sumokėtus 1,5 mlrd. JAV dolerių. RWE reikalavo, kad „Gazprom“ atsisakytų baudų už mažesnį nei numatyta dujų pirkimą, taip pat sumažintų dujų kainą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)