„Rusiškų gamtinių dujų kaina Lietuvai, o ir kitoms regiono šalims, tiekiama pagal formulę, susietą su naftos ir naftos produktų kainų krepšeliu su 6-9 mėnesių atsilikimu“, - primena investicinio banko „Finasta Asset Management" fondų valdytojas Vaidotas Rūkas.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, šiemet rugpjūtį vidutinė šilumos kaina Lietuvoje (ct/kWh be PVM) sudarė 24,27, tai yra 12,2 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu ir 0,2 proc. mažiau nei 2011 m.

„Neramumai Sirijoje rusiškų gamtinių dujų kainai pasijus per 6-9 mėnesius, nes tokia yra formulė, tai yra šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje. Naftos ir jos produktų šuoliai nebuvo labai dideli, tad tikėtina, kad ir dujų kainos pokyčiai bus nuosaikūs“, - prognozuoja V. Rūkas.

Tačiau V. Rūkas primena, kad šildymo kainoms Lietuvoje įtakos turi ne vienas veiksnys, bet rusiškų gamtinių dujų kaina yra bene svarbiausia, ypač didiesiems miestams: Vilniui ir Kaunui.

„Dujų kainų augimas šildymo sezono metu, tikėtina, nebus didelis, todėl prognozuočiau, jog šilumos kainos bus artimos į pernykštes, o dėl padarytų investicijų į šilumos ūkį galbūt net kiek mažesnės“, - viliasi specialistas.

DELFI skelbė, kad geopolitinis netikrumas dėl galimo JAV vadovaujamo karinio smūgio Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgoms antradienį, rugpjūčio 28 dieną, naftos kainas pakėlė iki šešių mėnesių aukštumų bei visame pasaulyje stipriai nusmukdė paprastąsias akcijas.

Prognozuojama, kad kartu su nafta brangs ir kuras. Tai reiškia, jog taip pat didės benzino ir gamtinių dujų kainos.

Sezonas prasidės su vidutiniškai 10 Lt mažesne sąskaita

Vytautas Stasiūnas
Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas sako, kad šis šildymo sezonas gyventojus pasitiks mažesnėmis sąskaitomis, tačiau kokios jos bus vėliau – niekas negali pasakyti.

„Praėjusį šildymo sezoną šilumos tiekimo įmonės gamtines dujas pirko už 1,9 tūkst. litų už toną naftos ekvivalento (tne), dabar dujos įmonėms kainuoja 1,85 tūkst. Lt/tne – jos labai mažai atpigo. Taigi, dujiniuose miestuose – Vilniuje ir Kaune bei keletuose kitų – šildymas nedaug atpigs“, - sako V. Stasiūnas, primenantis, jog dujos per metus atpigo 3 proc.

Jis skaičiuoja, kad jei praėjusį šildymo sezoną standartinio nešiltinto 60 kv. m sovietinės statybos buto savininkas vidutiniškai per mėnesį mokėdavo 450 litų už šilumą, tai dabartinėmis kainomis jis turėtų mokėti 440 Lt per mėnesį.

„Jeigu dėl Sirijos krizės kainos pakils, atitinkamai reikės mokėti daugiau, bet kas gali pasakyti, kaip bus? Nepamirškime, kad ir Vyriausybė, ir ministras pirmininkas derasi, atvažiuoja „Gazprom“ vadovai – kas gali žinoti, kaip jie susitars?“, - svarstė V. Stasiūnas.

Asociacija primena, kad miestai, naudojantys biokurą, moka mažiau, be to, šis kuras taip pat atpigo: pernai standartinis nešiltintas 60 kv. m sovietinės statybos daugiabučio butas vidutiniškai per mėnesį mokėdavo 330 litų, o šiemet turėtų mokėti 320 litų.

„Tačiau ši statistika yra bendra, o įvairovė – didžiulė. Yra senų bei šilumai laidžių namų ir labai sandarių naujų pastatų, kurių vieni moka 1 tūkst. litų per mėnesį, antrieji – 100 litų. Didžioji dalis visuomenės gyvena standartiniuose sovietinės statybos daugiabučiuose namuose. Jie nėra labai prastos kokybės, bet jie yra nešiltinti“, - apgailestauja V. Stasiūnas.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, kol kas Valstybinės kainų ir energetikos komisijos prognozė pildosi, tiesa, komisija numatė, kad dujų kaina mažės labiau, nei sumažėjo iki šiol.

Asociacija primena, kad naftos produktų kainų augimas paveikia dujų kainas: pagal iki 2015 m. galiojančią sutartį, kuria vadovaudamasi bendrovė Lietuvos dujos perka dujas iš „Gazprom“, dujų kaina priklauso nuo mazuto kainos Roterdamo biržoje. Taip pat įtakos dujų kainai turi ir dolerio bei euro kursas.

Prognozavo spartesnį kainų mažėjimą

Šiemet birželį Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija skelbė prognozę, kad 2013–2014 metų šildymo sezono metu vidutinė statistinė šilumos kaina Lietuvoje bus apie 24,35 ct/kWh (be PVM). Palyginti su 2012–2013 metų šildymo sezono kaina, laukiamas vidutinės statistinės kainos Lietuvoje mažėjimas yra apie 6,6 proc.

38 savivaldybėse ateinantį sezoną prognozuojamas šilumos kainos mažėjimas, labiausiai tai pajus miestai, kur šilumą tiekia „Anykščių šiluma“, „Kauno energija“ ir „Plungės šilumos tinklai“. Jų aptarnaujamose teritorijose šilumos kaina turėtų mažėti atitinkamai apie 14,5 proc., 14,1 proc. ir 13,3 proc. Sostinėje šilumos kaina turėtų mažėti 8,9 proc.

Kaina turėtų augti 9-iose savivaldybėse, iš jų 5-iose ne daugiau kaip 1 proc. Didžiausias šilumos kainų augimas prognozuojamas teritorijoje, aptarnaujamoje „Molėtų šilumos“ (6,2 proc.) ir „Mažeikių šilumos tinklų“ (5,2 proc.).
Vidutinė šilumos kaina Lietuvoje, ct/kWh be PVM, 2009–2013 metais
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (366)