Premjeras neigia oficialiai patvirtinęs, kad posto neteks elektros perdavimo tinklo operatorės bendrovės „Litgrid“ direktorius, bet apie tokią galimybę kalbama nuo praėjusios savaitės. Vienas pirmųjų pasitraukęs buvęs elektros skirstymo tinklų „LESTO“ vadovas sako, kad Lietuvoje įsigaliojusi praktika, pasikeitus valdžiai keisti ir strateginių įmonių vadovus, energetikos įmonėms tikrai ne į naudą.

Konservatorių paskirtų energetikos įmonių vadovų kaita pavasarį pradėta į Ignalinos atominės elektrinės vadovo kėdę sėdus Dariui Janulevičiui, kuris pakeitė Žilviną Jurkšų. Vos sulaukęs pensinio amžiaus postą paliko buvęs skirstymo tinklų bendrovės „LESTO“ direktorius Arvydas Trasevičius.

„Lietuvos energijai“ iš dukterinės įmonės tapus patronuojančia ji šiame vaidmenyje pakeitė „Visagino atominę elektrinę“, kuri buvo pervadinta į „Lietuvos energijos gamybą“ ir tapo pavaldi „Lietuvos energijai“. Taigi „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas ėmė vadovauti visai energetikos grupei – užėmė poziciją, kuri anksčiau priklausė „Visagino atominės elektrinės“ vadovui Rimantui Vaitkui.

Nors premjeras neigia viename iš savaitgalio interviu oficialiai patvirtinęs, kad gali keistis ir elektros tinklo operatorės „Litgrid“ vadovas Virgilijus Poderys, jau nuo pareitos savaitės minimi nauji kandidatai į šią kėdę.

„Aš poną Poderį pažįstu labai gerai ir mano įtakos keičiant vadovus tikrai jokios nebus. Bet bus pareikalauta iš stebėtojų tarybos, iš valdybos pirmininkų, kad būtų pasirinkti patys kompetentingiausi žmonės. Aš noriu rezultatų, aš noriu, kad motyvacija specialistų būtų nukreipta, kad jie galėtų laisvai reikštis siekdami kuo greitesnio rezultato“, – teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

Daugiau kaip ketverius metus „LESTO“ bendrovei vadovavęs A. Tarasevičius sako, kad Lietuvoje įsigalėjusi praktika pasikeitus politinei valdžiai keisti ir įmonių vadovus bendrovėms – tikrai ne į naudą.

Pasak jo, energetikos įmonės turėtų dirbti pagal ilgalaikes 15-20 metų strategijas, kurios negali būti keičiamos kas 4 metus, o įmonių vadovai turėtų daryt tai, kas reikalinga pagal strategijose numatytus tikslus.

„Ir tai turėtų būti pagrindinis kriterijus – ar vadovas yra tinkamas, ar jį reikia keisti“, – sako buvęs „LESTO“ vadovas A. Tarasevičius.

Premjeras tikina, kad energetikos ir kitų valstybės įmonių vadovai keičiami tikrai ne dėl jų politinės pakraipos ar partinės priklausomybės. Anot jo, geriausias pavyzdys galėtų būti į aukščiausią postą pakilęs ir dabar visai energetikos įmonių grupei vadovaujantis D. Misiūnas.