DELFI skelbė, kad „Geco Investicijos“ Vilniuje ruošiasi gaminti šilumą iš biokuro ir planuoja sostinės Savanorių pr. 182A statyti biokuro katilinę. Skaičiuota, kad 25 mln. Lt investicija leis įrengti 25 MW galingumo jėgainę, kuri šilumos kainą sostinės vartotojams leis sumažinti keliais procentais. Vidutiniškai Vilniui žiemą reikia daugiau kaip 600 MW galios pajėgumų.

Tačiau dabar bendrovė sako, jog „Vilniaus energija“ vilkina „Geco Investicijų“ galimybę prisijungti prie sostinės šilumos tinklų ir siekia, kad įmonė patirtų kuo daugiau papildomų išlaidų bei galiausiai atsisakytų projekto.

„Vilniaus energija“ savo ruožtu nesutinka ir dėsto, kad „Geco Investicijoms“ naudingi sprendimai bus nenaudingi ne tik „Vilniaus energijai“, bet ir sostinės gyventojams, kurie turės mokėti brangiau už šilumą, jei iš jų sąskaitos bus apmokama, pavyzdžiui, už elektrą, kurią sunaudos nepriklausomam šilumos tiekėjui reikalingi siurbliai.

Jaučiasi nelaukiami

„Geco Investicijos“ direktorius Raimondas Štreimikis DELFI pasakojo, jog šiuo metu bendrovės biokuro katilinės projektas yra baigiamas rengti, liepos antroje pusėje planuojama kreiptis į Vilniaus savivaldybę dėl statybų leidimo išdavimo.

„Iki šiol daugiausia problemų kaip tik ir kyla dėl būsimos katilinės prijungimo prie miesto šilumos tinklo. Esame parengę techninį katilinės prijungimo projektą ir pateikę „Vilniaus energijai“ derinimui, kad gautume leidimą prisijungti. Technines prisijungimo sąlygas nepriklausomiems šilumos gamintojams išduoda „Vilniaus energija“, kuri yra ne tik pagrindinis miesto šilumos gamintojas, bet ir šilumos tinklų operatorius. Tačiau ne visas keliamas sąlygas yra įmanoma įgyvendinti, taip pat keliama daug perteklinių reikalavimų, kurie yra ekonomiškai nepagrįsti ir apsunkina prisijungimą“, - sakė jis.

Bendrovės vadovas mano, kad „Vilniaus energija“ taip elgiasi sąmoningai, nes dėl to ilgėja projekto įgyvendinimo laikas ir didėja kaina. Pasak jo, iš pradžių „Vilniaus energija“ iš būsimo nepriklausomo šilumos tiekėjo prašė tik planuojamos sumontuoti trasoje sklendės techninio projekto, o dabar prašo ir visos katilinės.

Raimondas Štreimikis
„Mes tai jiems pateiksime, bet manome, kad jiems nebūtina pamatyti katilinės projektą, o sklendės įpjovimą jau galima daryti dabar. Būtų normalu, kad vieną darbą galėtume atlikti anksčiau, tada imtis kito. Nors darbai dėl to iš esmės nevėluos, tai demonstruoja „Vilniaus energijos“ požiūrį - mums išduotos techninės sąlygos priklauso nuo jų geros valios“, - teigia R. Štreimikis.

Jis sako, kad „Geco Investicijos“ sutinka prisiimti visas sklendės sumontavimo sąnaudas, tačiau pastebi, kad patogiausia tai būtų daryti per kartą metuose vykstančius hidraulinius bandymus, kai laikinai apribojamas vandens tiekimas – tuomet nereikėtų kitą kartą riboti vandens tiekimo vilniečiams.

Be to, bendrovė skundžiasi, jog egzistuoja ir kita problema: esą pirmiausiai „Geco“ buvo išduotos sąlygos pakeisti jau esančius siurblius, tačiau vėliau persigalvota ir juos įrengti paprašyta ne jau esančioje siurblinėje, o siurblinės zonoje. Anot R. Štreimikio, tai reikštų papildomas investicijas į žemės sklypą ir atitinkamai – vėl projekto brangimą.

„Taigi, bus seni siurbliai, ir dar atsiras nauji. Iš techninės pusės žiūrint, tai bus papildomos sąnaudos sistemai – nesuprantame, kam jie yra reikalingi, bet mums papildomai reikės nupirkti ne tik siurblius, dėl ko mes sutinkame, bet ir sklypą siurbliams“, - skaičiuoja vadovas.

Ginčą perkėlus į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK), tikimasi jos nuomonės kaip arbitro.

Iš dalies patenkino reikalavimus

Ketvirtadienį VKEKK priėmė sprendimą, kuriuo iš dalies patenkino „Geco Vilnius“ reikalavimus.

„Vilniaus energijos“ išduotose techninės sąlygose numatytas reikalavimas „Geco Vilnius“ suprojektuoti ir pastatyti termofikacinio vandens slėgiui pakelti automatinius įrenginius „Pietvakarių“ siurblinės zonoje yra abstraktus ir neatitinka Šilumos ūkio įstatyme įtvirtintų šilumos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų principų, numatančių nediskriminacines sąlygas ir veiksmingos konkurencijos skatinimą, taip pat suteikė nepakankamai informacijos „Geco Vilnius“ techninėse sąlygose numatytiems reikalavimams įvykdyti”, rašoma komisijos sprendime.

„Vilniaus energija” turi per 10 darbo dienų patikslinti technines sąlygas.

Vadina nesąžiningais

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas DELFI pateikė savo atstovaujamos bendrovės raštą VKEKK. Jame „Vilniaus energija“ dėsto, jog „Geco“ išduotos techninės sąlygos jų pageidavimu buvo ne kartą keičiamos, kol galiausiai buvo pasirašyta sutartis.

„Visos techninės sąlygos yra suderintos sutartimi su „Geco“ ir sutartis yra pasirašyta. Jie prašo sutartį pakeisti. Tai yra galiojanti, šalių pasirašyta sutartis. Pamatinis mūsų principas yra toks: neužkrauti jokių: tiek trumpalaikių, tiek ilgalaikių sąnaudų vartotojams, jos turi tekti tiems, kas gamina tuos produktus, - teigė N. Mikalajūnas. - Jie turėjo daug įvairiausių pasiūlymų, pavyzdžiui, mūsų siurblinėje sumontuoti savo siurblius, perduoti juos mums, bet sutartis yra pasirašyta ir ten aiškiai pasirašyta, ką reikia daryti. Mūsų pozicija yra, jeigu jie savo siurbliais tieks savo šilumą į miestą, labai puiku, tegul siurbliai ir būna jų, naudojama elektra taip pat apmokama jų, tai neturi būti mūsų nuosavybė ir už tai neturi mokėti miesto gyventojai.“

Pasak jo, kalbėti apie tai, ko ir kada iš „Geco“ prašė „Vilniaus energija“ - sklendės ar katilinės techninio projekto - reiškia redukuoti prisijungimo prie Vilniaus šilumos tinklų klausimą, kuris yra kompleksinis ir aptartas galiojančia sutartimi.

„Mes visus šituos klausimus su jais esame aptarę ir pasirašę sutartį, kuri galioja. Mes laikomės pozicijos, kad jie prisiimtų sąnaudas, kurios jiems priklauso. Mes tikrai nieko nevilkiname ir nieko panašaus nevyksta, tai labai aiškiai yra išdėstyta mūsų rašte Kainų komisijai, kuri dėl to apsispręs“, - dėstė jis.

„Vilniaus energija“ sako, kad „Geco“ taip pat siūlė padidinti slėgį esančioje šilumos trasoje, o prie kiekvieno šilumos vartotojo – ir daugiabučių - įrengti slėgio mažinimo aparatus, kuriems nesuveikus, sprogtų ne tik namo šilumos punktai, bet kliūtų ir radiatoriams butuose.

„Vilniaus energijos“ rašte Kainų komisijai dėstoma, kad „Geco“ prašė iš šilumos tiekėjo perteklinės informacijos apie sostinės šilumos vartotojus, kuri jiems nėra būtina vykdyti sutarčiai su „Vilniaus energija“ vykdyti.

Anot „Vilniaus energijos“, tokie „Geco“ veiksmų po sutarties sudarymo pavyzdžiai patvirtina, kad bendrovė galimai niekada neturėjo tikslo vykdyti sutartį, o kreipimasis į Kainų komisiją „tėra paties Pareiškėjo apsimestinis ir nesąžiningas elgesys“.

Bendrovė sulaukusi Kainų komisijos sprendimo apsispręs, ar sprendimą skųs teismui.

DELFI skelbė, kad pernai pavasarį buvo prognozuojama, kad šį šildymo sezoną prie sostinės šildymo galės prisidėti ir fabrikas „Grigiškės“, tačiau bendrovė neskubėjo savo planų įgyvendinti ir laukė šilumos ūkio pertvarkos.

Primename, kad DELFI skelbė, kad nepriklausomų šilumos tiekėjų parduodamos šilumos kilovatvalandės kaina yra artima pagrindinei miesto šilumos gamintojo kainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)