Kaip rašoma „Verslo žinių” publikacijoje, nurodoma, kad pagrindinėms rusiškomis dujomis prekiaujančioms įmonėms Lietuvoje ir Latvijoje – bendrovėms „Lietuvos dujos“ (LD) ir „Latvijas gaze“ – 2014 m. parduodamų dujų kiekiai ir kainos turėtų būti vienodi. Blogesnė žinia buvo ta, kad kainos dydis gali kilti iki rekordinių 600 JAV dol. (apie 1 600 Lt) už 1 000 kubinių metrų.

Tokią kainą šiuo metu dujų tiekėjams pasaulyje moka nebent Tolimųjų Rytų ir Pietryčių Azijos šalys, kuriose vyraujanti gamtinių dujų kaina yra mažiausiai pusantro karto didesnė už vidutinę Šiaurės Vakarų Europoje.

Dienraščio kalbinti energetikos ekspertai spėlioja, kad dujų kaina viešai internete tebeprieinamuose „Gazprom“ dokumentuose radosi dėl vidinių koncerno priežasčių, esą kuris nors koncerno padalinys siekė padidinti pardavimų rodiklius, siekdamas „pateisinti savo buvimą arba gauti daugiau investicijų“.

Sako, kad nebus tokių kainų

Tuo tarpu Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė, jog informacija apie neva nuo kitų metų brangstančias Rusijos dujų koncerno "Gazprom" tiekiamas dujas Lietuvai yra klaidinga.

„Ši informacija yra klaidinga", - žurnalistams Vyriausybėje pareiškė A.Butkevičius. Kartu jis teigė neturintis tikros informacijos apie kitų metų "Gazprom" dujų tarifus Lietuvai.

"Tikros informacijos dar neturime, nes vyksta pasitarimai tarp ekspertų. Ta informacija nėra skelbiama viešai", - sakė A.Butkevičius.

Socialdemokratai vėliau išplatino pranešimą, kad žinia apie „Gazprom“ ketinimus 2014 metais pakelti dujų kainas Lietuvai iki „japoniškų tarifų“ nėra pagrįsta jokiais faktais ir gali būti suprasta kaip dar vienas bandymas priminti Lietuvos gyventojams apie „Rusijos grėsmę“ bei pakenkti vykstančioms deryboms tarp Lietuvos ir Rusijos įmonės.

„Gazprom“ atstovai teigia, kad akcininkams pateikiamos tik sąlyginės prognozės, o ne tiksli būsima kaina. Pastaroji priklausys nuo padėties rinkoje, naftos produktų krepšelio kainų svyravimo.

„Gazprom“ eksporto padalinio „Gazprom export“ vadovas Aleksandras Medvedevas birželio pradžioje pareiškė, kad Rusijos Europai tiekiamų dujų kainų vidurkis šiemet gali nukristi 5,5-8 proc. iki 370-380 JAV dolerių. Pernai Europa dujas iš Rusijos pirko vidutiniškai po 402 dolerius.

„Neatsakingos spekuliacijos byloja apie tam tikrų politinių jėgų siekį bet kokiom priemonėm laimėti informacinį karą, nepaisant neigiamų to pasekmių Lietuvai ir Lietuvos piliečių gerovei“, – rašoma socialdemokratų pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1089)