"Aš tai jaučiu ne kaip grėsmę, o kaip spaudimą, kaip politinį įrankį, bandantį daryti įtaką Lietuvos politikai, ekonomikai ir socialiniam gyvenimui. Štai kodėl taip svarbu turėti papildomus ir nepriklausomus dujų šaltinius, diversifikuojančius priklausomybę", - antradienį po susitikimo su Norvegijos premjeru Jensu Stoltenbergu Vilniuje sakė D. Grybauskaitė, paklausta, ar mato dujų monopolį kaip grėsmę Lietuvai iš Rusijos.

Ji teigė, kad energetinė nepriklausomybė yra gyvybiškai svarbi šalies ekonominei ir karinei nepriklausomybei.

"Energetinė nepriklausomybė yra gyvybiškai svarbus klausimas ne tik ekonominei nepriklausomybei, bet taip pat ir politinei, socialinei ir karinei nepriklausomybei, nes šiandien mes visiškai priklausomi nuo Rusijos dujų tiekimo monopolio ir kitų resursų, bet ypač - dujų", - teigė šalies vadovė.

Pasak jos, šiuo metu Lietuva už dujas moka maždaug 30 proc. brangiau nei Vokietija, nes tai yra ne rinkos, o monopolio padiktuota kaina.

„Šiandien Lietuva moka apie 30 proc. daugiau nei moka Vokietija. (...) Taigi, mes mokame ne ekonominę kainą, o monopolio padiktuotą ir iš dalies politinę kainą“, - teigė D. Grybauskaitė.

Apie 3,3 mlrd. kubų dujų pernai suvartojusi Lietuva yra visiškai priklausoma nuo dujotiekiais tiekiamų Rusijos "Gazprom" dujų.

Siekdama panaikinti "Gazprom" monopolį, Lietuva siekia iki 2014 metų pabaigos įrengti suskystintų gamtinių dujų terminalą.

Mato Lietuvą kaip branduolinę valstybę

Lietuvos vadovė dar kartą pareiškė matanti Lietuvą kaip branduolinę valstybę, turinčią saugią ir efektyvią atominę elektrinę.

"Aš asmeniškai esu už įvairius energijos šaltinius tokiai valstybei, kaip Lietuva. Mes turime patirties ir galime turėti labiau diversifikuotą energiją savo balanse. Ir turint omenyje, kad atominė elektrinė yra švaresnė ir vis dar pigesnė nei kitos, aš esu pasirengusi matyti Lietuvą kaip atominę valstybę", - antradienį po susitikimo su Norvegijos premjeru Jensu Stoltenbergu teigė D. Grybauskaitė.

"Aš esu už efektyvią, saugią ir modernią atominę elektrinę, jei jos kaina mums prieinama ir jei galime ją pastatyti", - pridūrė šalies vadovė.

Lietuvos Vyriausybė vis dar nėra apsisprendusi dėl atominės elektrinės statybų Lietuvoje. Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį teigė, kad artimiausiu metu turėtų paaiškėti regioninių partnerių - Latvijos ir Estijos - nuomonė apie projektą.

Premjero sudaryta darbo grupė šių metų pavasarį padarė išvadą, kad atominės elektrinės statyba Lietuvai yra per brangi, o jos gaminamos elektros kaina gali būti nekonkurencinga. Po to valdžia pareiškė, jog projektas būtų tęsiamas tik pagerinus sąlygas, dėl kurių būtų deramasi su Latvijos ir Estijos energetikos įmonėmis bei "Hitachi".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)