Internete patalpintame skelbime nurodoma, kad naujai pastatytos saulės elektrinės galia yra 99 kilovatų. Ji turi leidimą gamybai su dvylika metų garantuotu 1,63 Lt/kWh tarifu.

Paskambinus nurodytu telefonu, Kęstu prisistatęs pardavėjas sakė, kad jėgainė parduodama, nes reikia lėšų kitoms investicijoms.

„Tiesiog mes turime nekilnojamojo turto projektų ir mums reikia lėšų, todėl esame priversti parduoti. Jei būtų galimybė, tikrai nepardavinėtume, bet trūksta pinigų“, – DELFI sakė jis.

Anot pašnekovo, Marijampolės rajone pastatyta elektrine susidomėjusių yra ir ne vienas. „Bet kad būtų konkrečių, tokių rimtų, tai nepasakyčiau“, – pripažino pardavėjas.

Saulės elektrinę parduoti už 950 tūkst. Lt, pasak Kęsto, pasiūlė turto vertintojas.

Saulės energetikų asociacijos prezidentas Edmundas Žilinskas mano, kad viena priežasčių, kodėl parduodamos saulės elektrinės – nepasitikėjimas valdžia. Savininkai esą bijo, kad gali būti nepalankiai keičiami įstatymai.

„Netiki žmonės valdžia. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių. Atsibus vėl koks varijotas iš Šalčininkų ir sakys, kad 12 metų yra per daug, nuimam ir darom penkerius metus atgaline data. Lietuvoje gi bardakas“, – komentavo jis.

Antroji priežastis, pasak pašnekovo – kaip ir visose prekėse esanti antrinė rinka.

E. Žilinsko duomenimis, kol kas parduodamos tik pavienės saulės elektrinės.

DELFI primena, kad nuo 2009 m. Lietuvoje pradėjo galioti didesnis nei 1,6 Lt/kWh iš saulės energijos pagamintos elektros tarifas.

Nukritus technologijų kainai, bet išlikus dideliam tarifui, 2012 m. antroje pusėje gerokai padaugėjo norinčių investuoti į šią energetiką. Tuo metu buvo gauta 15 tūkst. paraiškų.

Tačiau prasidėjus mažųjų saulės elektrinių bumui, šiemet tarifas sumažintas 40 proc. ir jis peržiūrimas kas ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)