Kaip rašo „Lietuvos rytas”, dar užpernai tie patys amerikiečių mokslininkai sakė, kad Lietuvai savų dujų pakaktų 30 metų.

JAV energetikos informacijos agentūra paskelbė, kad mūsų šalyje galima išgauti 0,4 trilijono kubinių pėdų skalūnų dujų, o tai – apie 10 mlrd. kubinių metrų. Lietuva per metus suvartoja apie 3 mlrd. kubinių metrų.

Tiesa, naujausi JAV agentūros skaičiavimai parodo, kad mūsų žemės gelmėse yra dešimt kartų daugiau skalūnų dujų. Tačiau su šiuolaikinėmis technologijomis, pasirodo, galima išgauti tik dešimtadalį šio kiekio.

Mūsų šalies geologai yra apskaičiavę, kad Lietuvoje būtų galima išgauti apie 100 milijardų kubinių metrų dujų, nors ištekliai yra beveik penkis kartus didesni.

Pasaulinius išteklius padidintų beveik 50 proc.

Primename, kad JAV vyriausybės ataskaitoje teigiama, kad pasaulyje randama skalūnų nafta galėtų pasaulines naftos atsargas padidinti 11 proc.

Energijos informacijos administracija apskaičiavo, kad 41 šalyje esančiuose skalūninių dujų telkiniuose "techniškai galima išgauti" 345 mlrd. barelių naftos. 204,5 mlrd. kub. metrų siekiančios skalūninių dujų atsargos pasaulio gamtinių dujų išteklius padidintų 47 proc., teigia administracija.

Vis dėlto tai, kad ištekliai gali būti išgaunami techniškai, nesuteikia garantijos, kad jie bus išgauti. Paskaičiuota, kiek naftos arba dujų galėtų būti išgauta naudojant naujausias technologijas, tačiau nėra paskaičiuota, ar šalys turėtų finansines galimybes šiuos išteklius išgauti.

Taip pat gali kilti techninių keblumų. Pavyzdžiui, Lenkijoje, kuri, kaip manoma, turi didelius skalūnų išteklius, kelios bendrovės atsisakė skalūnų gręžimo po anksčiau atliktų bandymų, kai paaiškėjo, kad tokia gavyba gali būtų sudėtinga.

Praėjusį mėnesį Tarptautinė energetikos agentūra pranešė, kad greitesnis nei tikėtasi JAV skalūninės naftos atsargų augimas reiškia, kad šalis iš pasaulyje pirmaujančios importuotojos per ateinančius penkerius metus taptų naftos eksportuotoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)