„Mūsų požiūriu, investicinis branduolinės energetikos projektas turi būti ekonomiškai įtikimas. Tai nėra tik klišė. Mes kuriame bendrą elektros rinką, taigi gaminama elektra turi būti konkurencinga lyginant su iš kitų išteklių pagaminta energija. Tai yra svarbiausia šio projekto problema. Jeigu mes jos neišspręsime, bus labai sunku paskatinti ką nors investuoti į šį projektą“, – antradienį viešėdamas Lietuvos-Estijos ekonomikos forume žurnalistams sakė ministras.

Taip pat, anot jo, Lietuva turi labai aiškiai suformuoti ir išdėstyti savo pačios požiūrį į naują AE.

„Taip pat, žvelgiant iš mūsų perspektyvos, šalies šeimininkės atsakomybė yra svarbiausia. Todėl aš paskatinčiau Lietuvos Vyriausybę labai aiškiai pasakyti, ar ji nori investuoti į šį projektą, ar ne. Jeigu tai yra nelabai aišku, labai sunku mums ar Estijos kompanijai žvelgti į šį projektą kaip į galimybę“, – dėstė J. Partsas.

Antradienį Estijos ministras susitiko su Lietuvos energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi.

DELFI primena, kad rudenį Lietuvos gyventojai patariamajame referendume nepritarė naujos jėgainės statybos. Po šio gyventojų sprendimo naujoji Vyriausybė iki šiol svarsto, ką daryti su jau parengtu projektu.

„Mes žinome įvairių atominės energetikos patirčių Europoje. Pavyzdžiui, Austrijoje daugiau nei prieš dešimtmetį buvo investuota į atominę elektrinę, tačiau ji niekada nepradėjo dirbti, todėl kad jos žmonės pasakė nenorintys branduolinės energetikos savo šalyje. Labai aiškus šalies šeimininkės sutarimas yra ypatingai lemiamas“, – kalbėjo Estijos ministras.

Jo teigimu, Estijos energetikos strategijoje įvardijami keli skirtingi scenarijai, kurių esmė – energijos diversifikavimas.

DELFI primena, kad pirmadienį Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas sakė, jog jo šalis dalyvaus steigiant bendrą įmonę Visagino atominės elektrinės projekto plėtojimui, jei Lietuva pateiks gerą pasiūlymą.

Tuo tarpu antradienį ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad pasiūlymas Estijai dėl atominės pateiktas jau prieš mėnesį.

Ankstesnė Lietuvos Vyriausybė buvo nusprendusi, kad AE Lietuvoje statys Japonijos kompanija „Hitachi“. Buvo planuojama, kad naujoji jėgainė elektrą gaminti pradės 2020 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)