Parlamentarai ketvirtadienį po svarstymo beveik vienbalsiai pritarė Žemės gelmių įstatymo pataisoms - jeigu po paskutinio balsavimo Seimas jas priims, pakeitimai įsigalios nuo liepos. Vienas balsavimas liko ir iki Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymų pataisų priėmimo - siūloma tokio vertinimo reikalauti ne tik skalūnų dujų gamybai, bet ir žvalgybai.

Seimas nesutiko, kad Vyriausybė pateiktų išvadą dėl abiejų įstatymų pataisų: už išvados reikalingumą balsavo 33 Seimo nariai, prieš - 22, o susilaikė 31. J. Razma teigė, kad kreipimąsi į Vyriausybę inicijuos opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigė, kad Seimas vis tik turėjo paprašyti Vyriausybės išvados dėl pakeitimų, kuriems parlamentas pritarė po svarstymo.

Ministrui taip pat užkliuvo pataisos, kuriomis siūloma uždrausti palikti žemės gelmėse hidrauliniam ardymui panaudotas medžiagas, jeigu jų kiekis viename gręžinyje viršytų 500 kubų.

Valentinas Mazuronis
V.Mazuronis žurnalistams pareiškė, kad Geologijos tarnybos specialistai nelabai suprato, "ką laikyti tokioms atliekomis". "Jeigu tai būtų vanduo su tais 0,5 proc. chemikalų, tai iš esmės reikštų, kad ne tik skalūnų dujų žvalgybą ir gavybos negalimumą, bet ir galėtų sukelti dabartiniu metu išgaunamiems angliavandeniliams, tai yra naftai, kuriai išgauti irgi naudojamas grunto plėšymo metodas", - teigė ministras.

Kalbėdamas posėdyje, Aplinkos apsaugos komiteto narys Linas Balsys parlamentarus įspėjo, kad skalūnų dujų paieškos gali pakenkti ekologiškų ūkių savininkams.

"Rizikuojame savo noru netekti savo geriamojo vandens išteklių", - sakė Seimo narė Aurelija Stancikienė, pasak kurios, Lietuvai atiteks 20 proc. pelno, kurį gautų dujų JAV energetikos kompanija "Chevron", ketinanti žvalgyti skalūnų dujas Šilutės-Tauragės plote ir vėliau ten jas išgauti.

Pasak parlamentarės, skalūnų dujų gavybos pasekmės gali būti nustatytos arba išaiškėti po daugelio metų.

Pataisomis siūloma hidraulinio ardymo technologijų neleisti naudoti saugomose teritorijose, sugriežtinti atliekų, kurios žvalgant skalūnų dujas būtų išsiurbiamos iš žemės gelmių, laidojimą - jį siūloma leisti tik tam įrengtose ertmėse.

Siūloma uždrausti naudoti ne tik natūralias, bet ir dirbtines žemės gelmių ertmes laidoti radioaktyvias ir toksiškas medžiagas ar jas palikti žemės gelmėse. Jas siūloma laikyti tik dirbtinėse, tam tikslui įrengtose saugyklose, užtikrinant jų izoliaciją nuo aplinkos ir antrinio panaudojimo arba perdirbimo galimybę.

Pakeitimai uždraustų naudoti natūralias žemės gelmių ertmes atliekoms, išskyrus anglies dioksidą, laidoti ir laikyti.

Taip pat siūloma nustatyti, koks skalūnų dujų tyrimo ir naudojimo būdas gali būti vadinamas hidrauliniu ardymu. Hidraulinio ardymo technologijų siūloma neleisti naudoti saugomose teritorijose.

Skalūnų dujos komerciniu būdu dideliu mastu išgaunamos Jungtinėse Valstijose, o Europoje šie projektai sulaukė didelio pasipriešinimo iš aplinkosaugininkų, kurie teigia, kad hidraulinis ardymas, naudojamas skalūnų dujoms išgauti, kenkia aplinkai.

Parlamentarai, pataisas svarstydami komitetuose, atmetė visus "Chevron" priekaištus dėl naujo gamtinių išteklių naudojimo reglamentavimo.

Dėl Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisų Seimo Biudžeto ir finansų komitetas dar nėra priėmęs sprendimo, nes paprašė Vyriausybės išvados, bet kol kas jos negavo, todėl dar nepateikė Seimui savo išvados ir parlamentarai nesvarstė mokesčio pakeitimų. Aplinkos apsaugos komitetas skalūnų išteklius siūlo apmokestinti 40 procentų tarifu, o naftos ir dujų išteklius - vienodu 25 proc. bazinį mokesčiu.

Su Vyriausybe yra susitarta, kad su skalūnų dujų žvalgybos konkursą Šilutės-Tauragės plote laimėjusia "Chevron" sutartis bus pasirašyta, kai Seimas priims įstatymų pataisas.

Šalies mokslininkai valdžiai yra pateikę išvadas dėl skalūnų dujų išteklių žvalgybos ir gavybos - jie konstatavo, jog skalūnų dujų gavyba Lietuvoje galima, tačiau su tam tikromis sąlygomis - turi būti parengtas gavybos projektas, prieš pačią gavybą turi būti rimtas poveikio aplinkai vertinimas, atsižvelgiant į visus aspektus - geologinius, ekologinius, technologinius ir panašiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)