Tarp politikų, kurie norėtų aiškiai žmonėms pasakyti, ką apie atominės elektrinės statybas mano socialdemokratai yra Seimo narys Julius Sabatauskas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

„Kai kurie klausimai turėjo išsispręsti šiandien mūsų pareiškime, bet aš vis tiek norėčiau akcentuoti. Mes prieš Seimo rinkimus net konferenciją kvietėme dėl atominės energetikos, dėl to projekto, kuris buvo stumiamas ankstesnės vyriausybės. Bet ypač aš prisimenu, kad kalbant su žmonėmis, jie sakydavo: „Koks skirtumas, kaip mes balsuosime? Net jeigu mes nubalsuosime „prieš“, ar mūsų kas nors klausys? Ar Vyriausybė ir Seimas atsižvelgs į mūsų nuomonę? Netikim“. Toks buvo atsakymas. Aš juos įtikinėdavau, sakydavau, netiesa, pasižiūrėsiu į tuos Seimo narius, kurie drįs balsuoti prieš jūsų nuomonę, prieš jūsų valią. Todėl mums labai svarbu pasakyti, ką mes manome apie šį projektą ir ką turime daryti su atomine energetika, su atomine elektrine“, - suvažiavime kalbėjo J. Sabatauskas.

Tačiau partijos tarybos posėdyje buvo priimtas pareiškimas, kuriame aptakiai sakoma, jog socialdemokratai turi atsižvelgti į referendumo dėl atominės elektrinės rezultatus, o VAE projektas esą galėtų būti vykdomas tik tuo atveju, jei bus ekonomiškai naudingas.

„Atsižvelgti į Lietuvos piliečių referendume išreikštą patarimą dėl „Hitachi“ atominės elektrinės projekto ir atominės energetikos plėtrą, paremtą naujomis technologijomis, vykdyti tik tuo atveju, jeigu naujas projektas bus ekonomiškai naudingas“ - taip skamba socialdemokratų pareiškimo dalis dėl atominės jėgainės.

Naujai perrinktas partijos pirmininkas A. Butkevičius pripažino, kad iš tiesų kai kurie partijos nariai siūlė aiškiai ir tiesiai pasakyti, kad socialdemokratai yra prieš VAE projektą, tačiau esą galiausiai „nueita nuosaikesniu keliu“.

„Taip, tarybos posėdžio metu vienas iš pasiūlymų buvo – priimti atskirą partijos nutarimą, kad jokių tolimesnių pokalbių ir diskusijų (dėl atominės elektrinės – DELFI) negali būti. Bet tai buvo vieno, dviejų ar trijų mūsų partijos bičiulių pasiūlymas. Tačiau buvo surastas kompromisinis sprendimas ir nueita nuosaikesniu keliu“, - spaudos konferencijoje sakė perrinktas socdemų lyderis A. Butkevičius.

DELFI primena, kad premjeras A. Butkevičius buvo sudaręs darbo grupę, kuri turėjo išanalizuoti, ar Lietuvai naudinga statyti atominė jėgainę. Darbo grupės priėjo išvados, kad elektrinė galėtų būti statoma, jeigu (1) Lietuvos partijos pasieks sutarimą dėl energetikos strategijos; (2) regioniniai partneriai – Estija ir Latvija – patvirtins dalyvavimą projektą ir sutiks į jį investuoti; (3) bus pasiektos geresnės VAE finansavimo sąlygos iš tarptautinių kredito instotucijų.

Savo ruožtu Estijos premjeras Andrusas Ansipas sako, kad norint tęsti VAE projektą, lietuviai patys turi apsispręsti, ar jie nori elektrinės, ar ne. Jo nuomone, Lietuva turėtų surengti naują referendumą dėl atominės elektrinės.

A. Butkevičius sako, kad tokia estų kolegos nuomonė dėl naujo referendumo jam naujiena.

„Dėl naujo referendumo organizavimo, ką pasakė Estijos ministras pirmininkas, tai man buvo naujovė. Bet visi kiti argumentai, kurie buvo išsakyti dėl komercinių, ekonominių dalykų, jis man tą buvo pasakęs sausio mėnesį, kai aš lankiausi Estijoje ir jis pakartojo, jog ir ankstesnei vyriausybei buvo išsakęs tas pačias mintis: buvo prašymas, kad kuo greičiau viskas būtų pagrįsta skaičiavimais, ar tas projektas bus naudingas darant didžiules investicijas. Buvo pabrėžtos dvi sritys: elektros energijos gamybos kaštai ir kapitalo grąža, bet dėl referendumo man buvo šiokia tokia naujiena“, - šeštadienį teigė A. Butkevičius.

Kaip žinoma, referendume į teiginį „pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“ neigiamai atsakė 62,68 proc. gyventojų, teigiamai – 34,09 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (366)