„Žinoma, mus domina tolesnis Visagino AE projekto įgyvendinimas. Bet, deja, Lietuvoje buvo surengtas referendumas ir du trečdaliai jame dalyvavusių lietuvių atominės elektrinės projektui pasakė aiškų „ne“, - ketvirtadienį surengtoje vyriausybės spaudos konferencijoje pareiškė A.Ansipas.

„Žinoma, nei Estijos vyriausybė, nei „Eesti Energija“ neis į Lietuvą, kad dalyvautų Lietuvos žmonių valiai prieštaraujančioje veikloje. Visų pirma patys lietuviai turi apsispręsti, ar jie nori atominės elektrinės, ar ne. Dabar mes žinome Lietuvos žmonių nuomonę, kurią parodė referendumas, taigi tą jau kartą išreikštą poziciją gali pakeisti tik naujasis referendumas“, - tvirtino A.Ansipas.

Estija tebesvarsto galimybę dalį savo energijos paklausos - apytikriai 300 megavatų – padengti atomine energija.

„Nesame pririšti prie atominės energijos idėjos, mums laikas nesustojo, mes nuolat judame į priekį siekdami įgyvendinti savo investicijų sprendimą. Mums nėra įmanoma laukti metų metus ir tikėtis, kad atominė elektrinė kada nors vis dėlto bus pastatyta“, - teigė Estijos premjeras.

Nors Estiją domina galimybės diversifikuoti savo energijos portfelį, ekonominiai aspektai taip pat yra neabejotinai svarbūs, pareiškė A. Ansipas.

„Nauji gamybos pajėgumai turi būti konkurencingi rinkoje. Ekonominis pagrįstumas bus vienas iš pagrindinių kriterijų priimant sprendimą ir dėl Lietuvos projekto“, - pažymėjo jis.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs Ekonomikos reikalų ir susisiekimo ministras Juhanas Partsas pareiškė, kad kalbant apie bendradarbiavimą atominės energetikos srityje šalies, kurioje bus pastatyta elektrinė, gyventojų parama laikoma svarbiausiu veiksniu.

Anot J.Partso, kaip paaiškėjo, atominio bendradarbiavimo srityje vienas iš sudėtingiausių klausimų susijęs su tuo, kad dėl tarptautinių susitarimų šalis, kurioje veiks elektrinė, neišvengiamai turi gerokai didesnius įpareigojimus ir atsakomybę atominės energetikos srityje, o tai gali turėti įtakos ir finansavimo dydžiui.

„Estija ar kokia nors Estijos įmonė, kuri galėtų būti suinteresuota investavimu į atominę energetiką Lietuvoje, tokios atsakomybės niekada negalėtų prisiimti“, - sakė J.Partsas.

„Visi mes turime bendrą problemą – kaip užtikrinti, kad nauji pramoniniai elektros energijos gamybos metodai būtų pagrįsti. Niekas negali nurodyti mums atlikti investicijas, kurioms trūktų ekonominio pagrįstumo ir tikrumo“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)