Darbo grupės požiūriu, VAE projektą galima plėtoti, jei Lietuvos politinės partijos pasieks susitarimą dėl energetikos strategijos, regioniniai partneriai patvirtins dalyvavimą projekte ir investuos į jo vystymo bendrovę iki galutinio apsisprendimo dėl investicijų ir jei bus pasiektos geresnės VAE finansavimo sąlygos iš tarptautinių kredito institucijų, rašo portalas.

"Visagino AE projekto tęstinumas galimas įgyvendinus papildomas sąlygas: sutartine forma įteisinus regioninių partnerių dalyvavimą Visagino AE projekte užtikrinti projekto įgyvendinimo išlaidų ir atsakomybės pasidalijimą; kartu su strateginiu investuotoju ir regioniniais partneriais užtikrinti maksimalų projekto finansavimą žemiausiais kaštais iš tarptautinių finansinių institucijų bei eksporto kredito agentūrų; užtikrinti tęstinį ir išsamų visuomenės informavimą apie projektą, atsižvelgiant į tai, kad projektas gali būti įgyvendintas tik esant nacionaliniam susitarimui dėl racionalaus, konkurencingo, darnaus ir perspektyvaus elektros energijos tiekimo užtikrinimo", - skelbiama portalo paviešintose išvadose.

Darbo grupė Vyriausybei rekomenduoja siūlyti parlamentinėms politinėms partijoms pasirašyti platų nacionalinį susitarimą dėl energetikos, taip maksimaliai depolitizuojant energetikos sektorių ir užtikrinant ilgalaikių strateginių tikslų energetikoje įgyvendinimą, ir Vyriausybei apsispręsti, ar reikia tikslinti Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją.

A. Butkevičius apie VAE: turėkite kantrybės

Pirmadienį premjeras Algirdas Butkevičius su Vyriausybės strateginiu komitetu aptars energetikos strategijos darbo grupės išvadas. Apie dokumente išsakytas pastabas ir pasiūlymus kol kas ministras pirmininkas nelinkęs kalbėti ir siūlo apsiginkluoti kantrybe.

„Darbo grupė pateikė išvadas ir išvados bus šiandien (pirmadienį – DELFI) pristatytos strateginiame komitete. Po to bus pristatytos (išvados – DELFI) koalicijai ir priimtas sprendimas. Bet tai dar nėra visa energetikos strategija. Ji yra ruošiama lygiagrečiai, kur bus kalbama apie biokuro dalį, po to bus kalbama apie termofikacinių elektrinių pertvarkymą tiek Kaune, tiek Vilniuje“, - po Vyriausybės pasitarimo kalbėjo socialdemokratų lyderis.

Visgi prasitarti, kokia išvadose piešiama ateitis VAE premjeras nenorėjo.

„Šiandien turime tiek pagrindinių priemonių ar techninių pajėgumų, kad mes galime apsirūpinti elektros energija 180 proc., bet yra kainos klausimas, ar apsimoka”, - komentavo jis.

Strateginiam komitetui pateikiamose išvadose yra apskaičiuota, kaip būtų galima apsirūpinti 80 proc., 70 proc. ir pan. reikalingos elektros energijos kiekiais šaliai. Kaip teigė premjeras, darbo grupė naudojo 70 matematinių modelių.

„Yra įvairiausi modeliai pritaikyti siekiant tikslo kuo daugiau patiems gamybos metu apsirūpinti elektros energija. Dabar reikia įvertinti, kiek ta elektros energija kainuoja“, - kalbėjo premjeras.

Žurnalistams, pasiteiravus dėl VAE ateities, A. Butkevičius atsakė: „Kantrybės norėčiau palinkėti. Yra strateginis komitetas ir viską išgirsite savu laiku“.

Visgi Vyriausybės vadovas pripažino, kad tarp išvadų yra minima ir nauja atominė elektrinė, tačiau kokiame kontekste ir su kokiais pasiūlymais, neatskleidė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (605)