Vasarį 60 kv. metrų ploto buto šildymui sovietinės statybos neapšiltintų daugiabučių gyventojai vidutiniškai suvartojo apie 1200 kWh per mėnesį, sausį – 1800 kWh per mėnesį.

„Mėnuo buvo gerokai šiltesnis, todėl ir šilumos prireikė mažiau. Vasarį vidutinė lauko oro temperatūra buvo apie –1,8°C, sausio mėnesį –7°C“, - pranešime cituojamas LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Šilumos suvartojimas vasario mėnesį – taip pat trečdaliu mažesnis nei prieš metus. 2012-ųjų vasarį vidutinis šilumos suvartojimas 1 kv. metro ploto šildymui siekė net 32 kWh, vidutinė lauko oro temperatūra buvo apie –10,5°C.

Svyruoja nuo 100 iki 850 Lt

LŠTA skaičiavimu, vasarį biokurą vartojančiuose miestuose mokėjimai už šilumą naujų ar modernizuotų daugiabučių 60 kv. metrų ploto butuose vidutiniškai sudaro apie 100 litų, sovietinės statybos neapšiltintuose namuose – apie 250 litų, labai prastos būklės namuose – apie 375 litų ir daugiau.

Mokėjimai už šildymą miestuose, kuriuose vartojamos gamtinės dujos, naujų ar renovuotų daugiabučių 60 kv. metrų ploto butuose vidutiniškai sudaro apie 150 litų, sovietinės statybos neapšiltintuose namuose – apie 370 litų, labai prastos būklės namuose – apie 555 litų ir daugiau.

„Mokėjimų amplitudė yra didžiulė – sudaro nuo 100 litų iki 850 litų už 60 kv. metrų ploto buto šildymą. Vasario sąskaitos dar kartą patvirtino, kad esminės priežastys, lemiančios mokėjimų skirtumą, yra šilumos kaina ir daugiabučių namų būklė“, - teigė V. Stasiūnas.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, gamtines dujas vartojančiuose miestuose vidutinė šilumos kaina 2013-ųjų vasarį vidutiniškai sudarė apie 31 ct/kWh (nuo 27 iki 35 ct/kWh).

Miestuose, kuriuose šiluma gaminama kūrenant pigesnį biokurą (Molėtai, Ignalina, Širvintos, Utena, Birštonas, Tauragė, Raseiniai, Radviliškis, Mažeikiai, Varėna, Švenčionys, Šilutė, Lazdijai, Šilalė, Plungė, Kaišiadorys, Kelmė ir Kretinga), šilumos kaina vasarį vidutiniškai sudarė 21 ct/kWh (nuo 18,5 iki 25,5 ct/kWh).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)