"Tik antradienį energetikos ministras pasirašė tvarką, kaip pateikti garantiją, kuri įsigalios tik nuo ketvirtadienio. Statytojai turės pasirašyti ketinimų protokolą ir išleisti garantiją nuo vasario 22 d. iki vasario 28 d. - per 5 darbo dienas. Kaip tai padaryti fiziškai - neįsivaizduoju. Ministerija vieno lapo tvarką ruošė nuo sausio 17 d., statytojai turės stovėti eilėse prie "Lesto", kad galėtų gauti garantijas. Manau, tai – cirkas“, - mano Lietuvos atsinaujinančios energetikos gamintojų asociacijos prezidentas Ruslanas Sklepovičius.

Ketvirtadienio „Valstybės žiniose“ bus paskelbta ir įsigalios Energetikos ministerijos patvirtinta tvarka, kaip ne didesnių kaip 30 kW galios saulės elektrinių plėtotojai iki kovo 1 d. elektros tinklų operatoriui turi pateikti prievolių įvykdymo užtikrinimą.

Už 1 kW galios saulės jėgainių statytojai turi „Lesto“ pateikti 500 Lt užstatą, tad už 30 kW tai jau - 15 tūkst. Lt. Sausį skelbtais Energetikos ministerijos duomenimis, yra išduoti 5,289 tūkst. leidimai saulės energetikai plėtoti, dar apie 10 tūkst. buvo priimta, bet neišnagrinėta.

„Visi gamintojai, kurie planuoja toliau vystyti savo projektus, iki kovo 1 d. turi sumokėti 500 Lt už 1 kW garantinį užstatą arba pateikti finansinę garantiją įrodantį dokumentą. Garantinis užstatas yra grąžinamas, kai gamintojui yra išduodamas leidimas gamybai“, - patvirtino energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atstove spaudai paskirta Daiva Rimašauskaitė.

Bendrovė „Lesto“ DELFI patvirtino, kad įmonė jau yra paruošusi prašymų ir kitų dokumentų formas, kad galėtų priimti gamintojų prievolių įvykdymo užtikrinimus.

„Lesto“ užtikrinimus galės priimti iš karto, kai tik įsigalios minėtas teisės aktas. Artimiausiu metu informacija ir prašymų formos bus paskelbti viešai bendrovės internetinėje svetainėje. Gamintojams numatoma galimybė dokumentus pateikti ne tik klientų aptarnavimo vietose, bet ir elektroniniu paštu. „Lesto“ numato, kad klientų srautas klientų aptarnavimo vietose išaugs ir tam ruošiasi“, - sakė bendrovės atstovas spaudai Ernestas Naprys.

Ketvirtadienį „Lesto“ paskelbė papildomos informacijos ir reikalingas formas gamintojams savo tinklalapyje.

Energetikos ministerija nurodo, kad nustatyta, jog finansinė garantija turi galioti 1 mėnesį ilgiau nei galioja leidimas plėtrai.

„Dauguma atvejų, leidimai plėtrai galioja iki liepos 1 d., tačiau išskirtiniais atvejais leidimo plėtrai galiojimas gali baigtis anksčiau nei liepos 1 d.“, - teigia D.Rimašauskaitė.

DELFI skelbė, kad penktadienį turėtų būti galutinai įtvirtintas apynasris saulės energetikos plėtrai: nors teoriškai lieka galimybė statytis mažas saulės elektrines, atsinaujinančios energetikos atstovai sako, kad realių galimybių tam nebelieka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)