Kai kurios įmonės yra gavę vos po keletą leidimų, tačiau sąraše yra ir tokių, kurios apsirūpino daugiau nei 30 leidimų. Už vienos tokios įmonės, gavusios 38 leidimus, slepiasi ir verslininkas, buvęs nušalinto prezidento Rolando Pakso rėmėjas Jurijus Borisovas.

Peržvelgiant daugiau nei 11 tūkst. leidimus saulės elektrinių plėtotei gavusių fizinių ir juridinių asmenų sąrašą matomos gana aiškios tendencijos.

Vieni susižavėję aukšta elektros supirkimo kaina (1,44 Lt/kWh) steigė atskiras įmones ir tose pačiose teritorijose užsitikrino po kelias dešimtis leidimų. Kiti leidimų saulės plėtotei prašė pasislėpę po viena įmone.

Taip pat matyti tendencija, kad kai kurios įmonės turi planų pasistatyti vos po vieną ar dvi mažo galingumo (iki 30 kW galios) elektrines.

Nuo „Hanner“ iki „Audimo“

Leidimais plėtoti saulės energetiką spėjo pasirūpinti tiek mažų, tiek didelių įmonių atstovai. Leidimai išduoti su verslininko Arvydo Avulio statybų bendrove „Hanner“ susijusioms įmonėms - „Hanner AG“, „Verkių slėnis“, įmonėms, valdančioms „Bajorų kelią“.

Leidimus gavusių juridinių ir fizinių asmenų sąraše taip pat galima aptikti „Vičiūnus“ (8 leidimai) bei „Vičiūnus ir partnerius“ (4 leidimai), kuriems vadovauja Visvaldas Matijošaitis.

Vienas leidimas išduotas ir „Vičiūnų restoranų grupės direktoriui Gediminui Balniui. Tačiau šis DELFI sakė, kad plėtoti saulės energetikos nežada.

„Nežadu nieko daryti. Nelabai tuo domiuosi“, - teigė jis.

Planuoja elektrines statyti ant stogų

Apie 16 leidimų įrengti mažos galios saulės elektrines gavo ir SBA koncernas. „SBA baldų kompanijai“ išduoti 5 leidimai, „Kauno baldams” - 5, „Klaipėdos baldams“ - 6.

SBA strateginės plėtros viceprezidentas Egidijus Valentinavičius teigė, kad koncernas prašė leidimų ne dėl to, kas susižavėjo aukštomis elektros energijos supirkimo kainomis, kurios garantuojamos 12-kai metų.

„Aišku, tarifas prisidėjo, bet patinka pati idėja. Turime daug pastatų. Planuojame viską daryti ant gamybinių pastatų stogų“, - teigė jis.

Tačiau pašnekovas pripažino, kad Seimo priimti įstatymų pakeitimai, kurie verčia plėtotės leidimus gavusius asmenis iki liepos 1 d. investuoti ne mažiau 50 proc. lėšų į projektus, verčia permąstyti planus.

„Planus sujaukė. Verčia permąstyti ir perskaičiuoti. Nesinori visko greitai nekokybiškai daryti, tačiau planų neatsisakome“, - teigė jis.

Planų gali ir atsisakyti

Tarp juridinių asmenų po vieną leidimą įsirengti saulės jėgainę turi gavę ir tokios įmonės kaip „Audimas“, „Penkių kontinentų investicijos“, Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“. Keletas leidimų išduota ir Šiaulių banko turto fondui.

Parodų ir kongresų centro „Litexpo“ technikos vadovas Donatas Jurgaitis teigė, kad planų įrengti saulės jėgainę buvo rimtų, tačiau dabar situacija dviprasmiška.

„Paskutiniai priimti įstatymai nėra palankūs saulės energetikai. Daug nežinomųjų. Investicijų dydis yra aiškus 5 proc. ribose, bet nauda kol kas lieka neapibrėžta. Prieš pakeitimus (įstatymų – DELFI) tikrai planavome įrenginėti. Skaičiavome, kad atsiperkamumas būtų buvęs 4-5 m., bet su dabartiniais valdžios sprendimais, tai tampa neįmanoma“, - teigė jis.

AB „Lietuvos geležinkeliai“ išduoti 44 leidimai. Bendrovės korporatyvinių reikalų vadovas Mindaugas Reinikis teigė, kol kas konkrečiai atsakyti, kada ir kaip bus įgyvendinami projektai, negali. „Tik reikia iš anksto pasakyti, kad ir kaip bebūtų gaila, tačiau pasikeitus įstatymams bendrovė bet kuriuo atveju nespės šių projektų, kurie būtų padėję tiek taupyti, tiek tausoti aplinką, įgyvendinti“, - teigė jis.

Ryšys ir su J.Borisovu

Nagrinėjant leidimus gavusių asmenų sąrašą, akis užkliūna už tų įmonių, kurios yra gavę po keletą dešimčių leidimų plėtoti saulės energetiką.

UAB „Geovika“ Trakų rajone, Skersabalio kaime, turi 38 leidimus įrengti mažos galios saulės jėgaines. Įdomu tai, kad vienintelis šios įmonės akcininkas yra verslininkas, buvęs nušalinto prezidento Rolando Pakso rėmėjas Jurijus Borisovas.

62 leidimus yra gavusi ir UAB „Jokio šešėlio“. Įmonės direktorius ir vienintelis akcininkas yra Mantas Volkus, buvęs UAB „Realco“ (su „Icor“, buvusiu „Rubicon group“, siejamos įmonės) rinkodaros vadovas. Tačiau internete taip pat galima rasti, kad UAB „Jokio šešėlio“ direktoriaus pareigas užima Mindaugas Jaruševičius, kuris taip pat vadovauja įmonei „Telco consulting group“. Šiai įmonei priklauso kita bendrovė „TET Energy“, kuri yra gavusi 65 leidimus statyti saulės jėgaines.

Stebėtina ir kai kurių ūkininkų aktyvumas prašant leidimų plėtoti saulės energetiką.

Pavyzdžiui, Šilutės rajone itin daug leidimų yra gavusios ūkininkų Mamkų ir Arnašių šeimynos. Štai ūkininkės Laimos Mamkienės, ūkininko Stasio Mamkaus bei Danutės Mamkutės vardais yra išduoti 45 leidimai įrengti saulės jėgaines. Tame pačiame rajone Arnašių pavarde išduoti net 110 leidimų.

DELFI primena, kad sausio pradžioje Seimas suskubo užkirsti kelią saulės energetikos bumui, pakeisdamas įstatymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)