„Artimiausiu metu susitiksime su VKEKK vadove. Būtų negražu ką nors komentuoti, kol nemačiau medžiagos, kurią valdo VKEKK. Tik pamačius tą medžiagą, padarius tam tikras išvadas, bus priimami sprendimai“, - penktadienį, paklaustas, kaip galėtų pakomentuoti siūlymus atpiginti šildymą, atsakė Vyriausybės vadovas.

ELTA primena, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, jog rezervų mažinti šildymo kainas yra, tačiau nei vartotojus turinti ginti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, nei Vyriausybė, nei savivaldybės nerodo jokios iniciatyvos.

„Visi tiesiog pasyviai stebi situaciją, teisinasi nepakankama įstatymine baze ir gina dažniau šilumos tiekėjų, o ne šalies gyventojų interesus. Rezervų mažinti šildymo kainas ir pažaboti monopolininkų apetitus tikrai yra ir esamų įstatymų rėmuose“, - tokią šalies vadovės poziciją po susitikimo su VKEKK pirmininke Diana Korsakaite ketvirtadienį išsakė Prezidentės spaudos atstovė Daiva Ulbinaitė.

„Kainų komisija turi rūpintis ne monopolininkų, o žmonių interesais. Dabar šilumos tiekėjams Lietuvoje sudarytos išskirtinės verslo sąlygos - net ir dirbant neefektyviai uždirbamas milijoninis pelnas. Dirbtinai išpūstos sąnaudos užkraunamos vartotojams ant pečių, o sprendimų, kaip pažaboti šilumininkų apetitą ir sumažinti šildymo kainas, net neieškoma“, - po susitikimo teigė D. Ulbinaitė.

Pasak prezidentės, tikslinga visoje šalyje nustatyti šilumos gamybos ir tiekimo sąnaudų "lubas" ir į šilumos kainą įskaičiuoti tik būtiniausias šilumininkų sąnaudas.

„Gyventojai neturi apmokėti neefektyvių šilumos tiekėjo sąnaudų - jas turi padengti pati šilumos įmonė. Jeigu šilumos tiekėjas tiesia pačius brangiausius vamzdžius ar kūrena vien brangiausiu kuru - už tokias sąnaudas pats turi ir susimokėti“, - šalies vadovės poziciją citavo jos spaudos atstovė.

Taip pat skaičiuojant šilumos kainą neturi būti įtraukiamos šilumininkų planuojamos ateities investicijos - vartotojai neturi iš anksto kredituoti šilumos įmonių. Prezidentės teigimu, šilumos tiekėjų viršpelniai turi būti apriboti, o pelnas neturi viršyti nustatyto limito.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, pasak Prezidentės, turi sumažinti ir nepagrįstai didinamą vadinamąjį gyvatuko mokestį. Šilumos karštam vandeniui nuostolius turi padengti patys šilumos tiekėjai, o ne gyventojai.

Manoma, kad šie Prezidentės pasiūlymai keisti šilumos kainų nustatymo metodiką yra greitai įgyvendinami ir leistų jau dabar šiek tiek atpiginti šildymą.
„Tam, kad žmonės už šildymą mokėtų tikrai konkurencines, o ne monopolininkų diktuojamas kainas, būtina rimta ir esminė šilumos ūkio pertvarka. Tačiau iki šiol to nedrįso imtis nė viena Vyriausybė. Politinę atsakomybę už monopolininkams išnuomotų šilumos ūkių valdymą taip pat turi prisiimti ir savivaldybės, ypač didžiuosiuose miestuose“, - mano D. Grybauskaitė.

VKEKK pirmininkė D. Korsakaitė žurnalistams po susitikimo sakė, jog su šalies vadove kalbėjo apie naujos šilumos kainų nustatymo metodikos principus ir nepriklausomų gamintojų įsijungimo į šilumos sektorių, skatinant jų konkurenciją, svarbą.

„Šiuo metu mes esame finišo tiesiojoje su absoliučiai nauja kainų nustatymo reguliacinės apskaitos ir sąnaudų paskirstymo metodika. (...) Bus labai aiškiai suformuluoti reikalavimai ir principai, kaip turi būti vykdoma reguliacinė apskaita, kokios sąnaudos gali arba negali ir kokiomis apimtimis gali būti priskirtos reguliuojamų paslaugų eilutėms. Taip pat bus aiškiai išskirtos didmeninės ir mažmeninės paslaugos, kad būtų sudarytos lygiavertės sąlygos konkuruoti nepriklausomiems gamintojams“, - aiškino ji. D. Korsakaitė pridūrė, jog kartu bus didinimas ir vartotojų tipų skaičius, esą tai būtina, nes rinka yra "pažengusi keletą žingsnių į priekį". VKEKK pirmininkė atskleidė, jog nauja kainų nustatymo reguliacinės apskaitos ir sąnaudų paskirstymo metodika turėtų būti priimta vasario mėnesį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)