Tikimasi, kad įstatymo pataisas Seimas skubos tvarka ims svarstyti antradienį, sausio 15 d.

„Pats pirmas pasiūlymas yra stabdyti paraiškų priėmimą: su įstatymo (pataisų – DELFI) priėmimo diena ir jo įsigaliojimu, t.y. paskelbimu „Valstybės žiniose“, būtų stabdomas paraiškų priėmimas“, - po Vyriausybės pasitarimo aiškino energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Jis dėsto, jog numatyta ir papildoma sąlyga dėl pradėtų įgyvendinti projektų, kuriai taip pat tikimasi gauti pritarimą Seime.

Jaroslavas Neverovičius
„Tie, kurie jau pradėjo projektus vystyti, aišku, galės juos užbaigti ir prašysime, kad tas įvyktų iki kovo 1-os dienos. Tačiau tie, kurie galės pagrįsti, kodėl jie nespėjo (projektų įgyvendinti iki numatyto termino - DELFI) ir objektyviai paaiškins priežastis bei išleis daugiau negu pusę investicinio projekto vertės tam projektui, jiems tas terminas galės būti pratęstas dar 7-iems mėnesiams atskiru komisijos sprendimu, kuri bus suorganizuota Energetikos ministerijoje su kitų institucijų atstovais ir socialinių partnerių atstovavimu“, - sakė J. Neverovičius.

Jis patikslino, jog patys projektų vykdytojai turės kreiptis į planuojamą sudaryti komisiją, kuriai turės pateikti dokumentus, įrodančius, kad saulės elektrinės projektas realiai vykdomas ir jog jį reikia leisti užbaigti. Nuo kovo 1-os dienos, jeigu įstatymo pataisoms bus pritarta, naujų paraiškų nebus priimama.

Energetikos ministerijos duomenimis, šiuo metu yra išduoti 5,289 tūkst. leidimai saulės energetikai plėtoti, dar apie 10 tūkst. yra priimta, bet neišnagrinėta.

Į Energetikos ministerijos užmojus keisti įstatymą atsinaujinančios energetikos atstovai pirmadienį sureagavo grasinimais teismais. DELFI rašė, kad ieškiniai valstybei gali siekti 500 mln. Lt.

Paraiškos plaukia

Energetikos ministras sako, jog kol kas ministerija neturi teisės sustabdyti tokių paraiškų teikimo, nes tai yra numatyta įstatyme.

„Mes neturime teisės sustabdyti įstatymo galiojimo, todėl kiekvieną dieną tos paraiškos eis ir eis, tačiau šiuo pasiūlymu mes taip pat siunčiame signalą tiems, kurie teikia spekuliacinio pobūdžio paraiškas, kad to nedarytų, nes mes projektus sustabdysime, jeigu jie nebus realiai vykdomi“, - dėstė J. Neverovičius.

Atsinaujinančios energetikos atstovai skaičiuoja, jog valstybei pateiks ieškinių, jei numatytais įstatymo pakeitimais bus pažeisti jų teisėti lūkesčiai, tačiau J. Neverovičius sako, jog bus ieškoma kitų būdų kaip remti saulės energetikos plėtrą, o dėl jų reikalingumo – neabejojama.

„Mes nediskutuojame, ar reikalinga saulės energija – tikrai reikalinga ir tai yra pasakyta Vyriausybės programoje, - sakė jis. - Mes keisime to rėmimo principus ir filosofiją, nes mes nesutinkame su tuo, kad valstybė paveda visiems piliečiams pareigą mokėti už verslo projektus.“

Vieni galimų būdų – Europos Sąjungos parama arba lengvatiniai kreditai verslui.

„Bet tikrai vartotojai neturi finansuoti šių verslo projektų, - sakė J. Neverovičius. - Mūsų vertinimu, tai yra viešojo intereso gynimas. Jeigu mes nesustabdome (saulės elektrinių plėtros - DELFI), elektros kainos visiems vartotojams pakils apie 5 centus ar net daugiau, tikrai negalime sau to leisti, šitą situaciją turime taisyti, tačiau remti šio sektoriaus, deklaruoju dar kartą, neatsisakome.“

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat laikėsi pozicijos, jog stabdoma saulės elektrinių plėtra yra viešojo intereso gynimas.

„Jeigu toliau bus palikta tokia netvarka, tai faktiškai gali atsitikti taip, kad visi žmonės mokės nemažas sumas pinigų dėl elektros energijos kainos padidėjimo VIAP, o tai, aš manau, pažeidžia ir socialinio teisingumo principą“, - sakė A. Butkevičius.

Premjeras dėstė, jog svarstant, kaip apriboti saulės elektrinių plėtrą buvo įvertinti visi variantai, o iš didžiausių blogybių pasirinkta mažiausia.

Per supirkimo kainą reguliuoti sudėtingiau

Kitas būdas kontroliuoti saulės elektrinių bumą yra sumažinti šios elektros supirkimo kainą, tačiau šis reguliavimo būdas yra sudėtingesnis nei apriboti paraiškų priėmimą.

„Mes matome, kad lengviau būtų iš esmės ir iš principo sustabdyti tokiu principu pagrįstą vystymąsi ir paieškoti kitokių būdų, kaip galime remti tas elektrines“, - teigė J. Neverovičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)