Lietuvos Vyriausybės vadovas padėkojo V. Dombrovskiui už įvairiapusišką dvišalį bendradarbiavimą ir akcentavo, jog jį būtina ir toliau stiprinti.

"Praėjusių metų spalio pabaigoje Lietuvos užsienio reikalų ministerija patvirtino veiksmų planą dėl tolesnio Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo, panašius planus turi ir Latvijos Respublika, tad tikimės, jog bent kartą ar du kartus per metus būtų galima organizuoti bendrus abiejų šalių Vyriausybių posėdžius. Tam pritarė ir Latvijos premjeras. Mūsų šalys turi bendrų interesų, turime įgyvendinti planus kurdami bendrą informacijos, kultūros, mokslo erdvę, skatindami bendradarbiavimą tarp mūsų jaunimo", - kalbėjo A. Butkevičius.

Lietuvos Ministras Pirmininkas teigiamai įvertino abiejų šalių bendradarbiavimą ekonomikos srityje ir pakvietė kaimyninės Latvijos verslininkus kartu su lietuviais naudotis Lietuvos mokslo ir verslo slėnių infrastruktūra, įgyvendinant bendrus mokslo tyrimų bei technologijų vystymo projektus.

Kalbėdamas apie regioninį bendradarbiavimą A. Butkevičius patikino, jog Lietuva aktyviai ruošiasi vasario 27-28 dienomis Rygoje vyksiančiam Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) bei Jungtinės Karalystės Ministrų Pirmininkų susitikimui.

Viena svarbiausių šio pirmojo vizito pokalbio temų - Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas. Kalbėdamas su Latvijos premjeru, Lietuvos Ministras Pirmininkas akcentavo, jog VAE klausimu Lietuvos Vyriausybė nusprendė vengti nepamatuotų, greitų ir nepasvertų sprendimų.

"Vyriausybės sudaryta darbo grupė peržiūrės Nacionalinę energetikos nepriklausomybės strategiją ir, kruopščiai išanalizavusi VAE projektą, iki gegužės mėnesio pabaigos parengs ekonomiškai optimalią, labiausiai vartotojų interesus atitinkančią studiją. Tačiau ir mums, ir regioniniams partneriams turi būti aišku - projektas galėtų būti toliau vystomas tik tokiu atveju, jei jis būtų regioninis", - pabrėžė A. Butkevičius.

Anot Latvijos premjero V. Dombrovskio, Latvijos Vyriausybė ne kartą išreiškė palaikymą VAE projektui. Latvija ir dabar nekeičia savo pozicijos, tačiau mums svarbu sužinoti Lietuvos poziciją. Bet kokiu atveju Latvija pasiruošusi tęsti bendradarbiavimą. Šie energetikos projektai dar bus aptariami Latvijos ir Lietuvos energetikos bei ekonomikos ministrų lygio susitikime.

Lietuvos ir Latvijos Vyriausybių vadovų susitikime nemažai dėmesio buvo skirta ir Europos Sąjungos aktualijoms.

"Lietuva aktyviai ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai, didelį dėmesį skirsime ekonominiam ir finansiniam stabilumui. Tikėtinas didelis spaudimas priimant kompromisus dėl daugiametės finansinės perspektyvos, todėl mums būtina išlikti vieningiems ginant savo interesus ir Sanglaudos politikoje, ir dėl bendros žemės ūkio politikos", - akcentavo A. Butkevičius.

Lietuvos Vyriausybės vadovas taip pat išreiškė paramą Latvijai dėl euro įsivedimo ir pažymėjo, jog siekdama narystės euro zonoje, Lietuva yra pasiryžusi laikytis finansinės drausmės.

Po pietų Lietuvos Vyriausybės vadovas susitiks su Latvijos prezidentu Andriu Bėrziniu bei Latvijos parlamento pirmininke Solvita Abuoltinia.