Sprendimo dėl VAE gali tekti laukti iki gegužės

Premjeras mano, kad latvių nusivylimas Lietuvos delsimu apsispręsti yra nepagrįstas.

"Žadu Latvijoje savo kolegoms pasakyti, kad Seime yra priimtas sprendimas, teisingiau - rezoliucija, kuri įpareigoja Vyriausybę artimiausiu metu, iki gegužės mėnesio, pateikti įstatymo projektus dėl tolesnio sprendimo. Manau, kad tas nusivylimas neturėtų būti pagrįstas", - ketvirtadienio rytą "Žinių radijui" sakė Premjeras.

Vyriausybės vadovas pažymėjo besilaikantis pozicijos, kad "politiniai sprendimai labai svarbiais, strateginiais klausimais turi būti pagrįsti ekonomine logika" ir kad kitų Europos valstybių pavyzdys rodo, jog to nesilaikant galima sulaukti blogų pasekmių.

"Mes matėme Graikijoje, kada buvo politiniai sprendimai priimti negalvojant apie ekonomines bei finansines pasekmes, tai iššaukia tam tikrus nesusipratimus", - sakė A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas sutiko, kad klausimo svarstymas tęsiasi per ilgai.

"Turiu pripažinti, kad tikrai nebuvo sudaryta tarp politinių partijų darbo grupė, kuri būtų galėjusi susėsti prie stalo ne vieną kartą ir nagrinėti ekspertų pateiktas išvadas ir pasiūlymus. O šiuo metu tol, kol nematysiu, kad ekonomiškai yra pagrįstas projektas, tol, kol nebus matoma, kad žmonėms, vartotojams, tai yra naudinga, niekada iš mano pusės nebus jokio politinio sprendimo pulti kažką vykdyti", - teigė Premjeras.

Užsienio kompanijoms turi būti leista Lietuvoje ieškoti skalūnų dujų

Premjero teigimu, Seimo aplinkos apsaugos komiteto pasiūlymas iš naujo analizuoti konkurso skalūnų dujų Lietuvoje ištekliams išžvalgyti ir išgauti reikalingumą bus svarstomas, bet greičiausiai Vyriausybė užsienio kompanijoms ieškoti skalūnų dujų leis.

"Kiek turėjau informacijos per tą trumpą laikotarpį, šitą žvalgymą Lietuvoje turėtų atlikti užsienio kompanijos ir, pagal paskutinius turimus duomenis, Lietuvai tai neturėtų nė kiek kainuoti. Tokiam variantui mes turėtume pritarti. Bet, aišku, mes šitą klausimą svarstysime. Bet, mano manymu, tikrai neturėtų būti stabdoma, jei yra noras dalyvauti užsienio kompanijoms ir atlikti tyrimus", - ketvirtadienį interviu "Žinių radijui" sakė Premjeras.

Pirmas vizitas Latvijoje

A. Butkevičius ketvirtadienį išvyksta pirmojo oficialaus vizito į Latviją.

Jo metu Premjeras susitiks su Latvijos prezidentu Andriu Berziniu ir Ministru Pirmininku Valdžiu Dombrovskiu bei Saeimos pirmininke Solvita Abuoltinia. Valstybių vadovai aptars dvišalį bei regioninį bendradarbiavimą, Europos Sąjungos ir Rytų kaimynystės, energetikos, transporto klausimus.

Lietuvos Vyriausybės vadovas vizito metu padės gėlių prie Laisvės paminklo Rygoje ir lankysis Latvijos okupacijos muziejuje.

A. Butkevičius anksčiau teigė Latvijos pirmiesiems asmenims pasakysiąs, jog kol kas nėra aišku, ar Lietuva statys Visagino atominę elektrinę, ir kad atsakymas bus duotas maždaug po dviejų mėnesių.

"Latvijai bus pasakyta, kad naujoji Vyriausybė šiuo metu susipažįsta su esančia padėtimi energetikos sektoriuje, yra sudaroma darbo grupė, kuri peržiūrės Lietuvos nepriklausomos energetikos strategiją ir kad po maždaug dviejų mėnesių bus duotas atsakymas", - praeitą penktadienį po susitikimo su žurnalistais sakė Ministras Pirmininkas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)