Dėl to pirmadienį Vyriausybės posėdžiui ir pasitarimui Energetikos ministerija planuoja pateikti pasiūlymų, kaip saulės energetikos plėtrą pristabdyti.

„Jeigu visi pareiškimai, kurie buvo iki metų pabaigos, bus priimti, o jie bus priimti tikrai, tą galiu atsakingai patvirtinti, ir visos elektrinės pagal tuos pareiškimus bus pastatytos, pagal dabartinius skaičiavimus, elektros kaina padidėtų minimum 5 centais“, - po Vyriausybės pasitarimo ir posėdžio dėstė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Jaroslavas Neverovičius
Jis teigia, kad saulės energijos sugeneruota elektra nesukurs didelės pridėtinės vertės ir neprisidės prie energetinės sistemos stabilumo. Todėl, pirmadienį ruošiamasi pateikti ministrų pasitarimui ir posėdžiui, kaip reikėtų spręsti tą problemą. Ministras nepatikslino, ką siūlys, tačiau patikino, jog siūlomi sprendimai nebus taikomi atgaline data, bet galios naujai teikiamoms paraiškoms.

J.Neverovičius pridūrė, jog iki gruodžio pabaigos buvo pateikta apie 16 tūkst. pareiškimų dėl saulės elektrinių statybos ir plėtros.

Saulės energetikų atstovas: elektros kaina išaugs iki 1 ct

Reaguodamas į energetikos ministro pasisakymus Lietuvos saulės energetikų asociacijos prezidentas ir UAB „Saulės energija“ direktorius Edmundas Žilinskas teigė, kad kalbos apie elektros kainos kilimą dėl saulės elektrinių tėra „blefas“.

„Saulės energija yra aguonos grūdas elektros kainoje. Tai, ką kalba apie kainų kilimą, yra blefas. Geriausiu atveju kaina pakiltų iki 1 ct, jei ir visos elektrinės pasistatys“, - kalbėjo saulės energetikų atstovas.

Pasak jo, tiek saulės elektrinių, kiek yra išduota leidimų galiai, nebus įrengta, nes daugiau nei trečdalis leidimų yra išduoti „spekuliantams“. „Žinoma, jei metus nieko nedarai su tuo leidimu, tik skelbi, kad parduodi leidimą, tai galima atimti, bet ne tiems, kurie planuoja“, - šnekėjo E. Žilinskas.

Edmundas Žilinskas
Taip pat įmonės direktorių itin piktina planai priversti saulės energetikus iki kovo mėnesio gauti dokumentus, reikiamus elektros gamybai: „Reikia pasistatyti elektrinę, gauti energetikos inspektoriaus pažymą – žiema, o čia lauko darbai, pas inspektorius dokumentai atsiranda po mėnesio. Tai pačiu barbariškiausiu būdu, atgaline data viskas uždraudžiama“.

Nors J. Neverovičius teigia, kad nauji sprendimai nebus taikomi „atgaline“ data, tačiau E. Žilinskas prieštaravo.

„Kaip neatgaline data? Dabar žmonės gavo leidimus, nupirkti sklypai, tvoros padarytos, apsauga, laukiame saulės modulių. O dabar, jei iki kovo mėnesio nepastatai ir nepriduoti energetikos inspektoriui, tai leidimas naikinamas. Leidimas dvejus metus šiaip galioja“, - nepatenkintas kalbėjo pašnekovas.

Nuo sausio vienos laiko zonos elektros skaitiklius turintiems vartotojams elektra pabrango iki 50 ct už kilovatvalandę, kai rudenį skaičiuota, jog jos kaina didės iki 52 ct už kilovatvalandę. Pernai standartinė elektros kaina yra 46 ct už kilovatvalandę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)