Jis prašo atsakyti, ar R. Juozaičio planuojamas paskyrimas į VAE valdybą nesukels interesų konflikto dėl su šio pareigūno šeima susijusių įmonių veiklos Lietuvos elektros energetikos sektoriuje. J. Razma klausia, ar A. Zarembos, asmens pažeidusio viešųjų ir privačių interesų įstatymą, nenusišalinus balsavime dėl "Vilniaus energijai" ir ICOR koncernui palankių sprendimų, paskyrimas VAE valdybos narius nereiškia, kad VAE yra verčiamas naujuoju LEO LT tik su kitų oligarchų nei 2007 metais interesų atstovavimu?

J. Razma taip pat teiraujasi, ar asmenų, praeityje turėjusių didelių reputacijos problemų, skyrimas VAE valdybos nariais nėra ženklas, kad yra siekiama VAE projektą paversti neskaidriu, nevertu visuomenės pasitikėjimo ir taip jį sužlugdyti.

"Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė viešai išsakė ketinimus keisti "Visagino atominės elektrinės" valdybą ir į jos sudėtį įtraukti buvusį LEO LT valdybos pirmininką Rymantą Juozaitį bei naująjį energetikos viceministrą Algimantą Zarembą. Ketinimas skirti šiuos asmenis į tokias aukštas pareigas kelia abejonių dėl su R. Juozaičiu ir A. Zaremba susijusių ankstesnių bei potencialių naujų interesų konfliktų", - kreipimesi rašo J. Razma.

Parlamentaras priminė anksčiau spaudoje viešai skelbtus faktus. Pasak jo, 2007 m. R. Juozaičio žmonos ir dukters įmonė "RNI Property" supirkinėjo žemes aplink būsimą atominės elektrinės teritoriją. Šis faktas sukėlė didelį atgarsį ir abejonių dėl galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto. "Norėtumėme atkreipti Jūsų dėmesį į iškalbingą faktą, jog vienas iš R. Juozaičio dukros verslo partnerių yra nekilnojamojo turto verslu užsiimantis paskirtojo energetikos viceministro A. Zarembos sūnus", - akcentuoja J. Razma.

2007 m. "Lietuvos energijos", kurios generaliniu direktoriumi tuo metu dirbo R. Juozaitis, valdyba rekomendavo savo nariams ir administracijos vadovams susilaikyti nuo sandorių bendrovės akcijomis iki planuojamo jos sujungimo su bendrovėmis RST ir VST. "Nepaisant šios rekomendacijos, R. Juozaičio žmonos ir dukters įmonė už daugiau nei 500 tūkst. litų įsigijo "Lietuvos energijos" akcijų, kurias vėliau iš savo žmonos ir dukters perpirko pats R. Juozaitis. Primename, kad tokį skandalingą Rymanto Juozaičio elgesį svarstė "Lietuvos energijos" valdyba ir Vertybinių popierių komisija, o tuometis Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas viešai ragino R. Juozaitį atsistatydinti", - pastebi J. Razma.

Parlamentaras primena, kad 2007 m. Ministras Pirmininkas G. Kirkilas kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, Specialiųjų tyrimų tarnybą, tuometinį ūkio ministrą ir Valstybės kontrolę, kad būtų ištirtos Lietuvos interesams potencialiai žalingos R. Juozaičio vadovautos "Lietuvos energijos" sutartys su rusiško kapitalo įmonės "Inter RAO" antrine įmone "Energijos realizacijos centras".

J. Razmos duomenimis, R. Juozaičio šeima tiesiogiai ar per susijusius asmenis valdo įmones, kurių didžioji dalis vysto aktyvią veiklą energetikos sektoriuje: uždarąsias akcines bendroves: "ENG", "Palanga City", "Ekopartneris", "Svinda", "Elektrėnų energetikos remontas", "RAY Investments", ir AB "Požeminiai darbai".

Kito kreipimesi minimo asmens, A. Zarembos, interesų konfliktas Vilniaus miesto savivaldybės taryboje, nenusišalinant nuo "Vilniaus energijos" ir ICOR kompanijų reikalų, su kuriais ir pats buvo susijęs darbine veikla, taip pat ne vieną kartą buvo aprašyti. J. Razma primena, kad "Vilniaus energijos" ir ICOR kompanijos vadovai, taip pat ir kompanijos valdybos pirmininkas Andrius Janukonis, yra ne vieną kartą viešai išsakę kategorišką neigiamą nuostatą dėl naujos Visagino AE.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)