LŠTA prezidento Vytauto Stasiūno teigimu, gyventojams šildymas gruodžio mėnesį bus skausmingesnis ne tik dėl šaltesnių orų, bet ir didesnės gamtinių dujų kainos palyginus su praėjusiais metais.

2012 m. gruodžio vidutinė temperatūra siekė -4,5 laipsnius, tuo metu 2011 m. gruodį - +1. Prieš metus už pirmą žiemos mėnesį vilniečiams teko vidutiniškai mokėti 360 Lt už 60 kv. m. butą senos statybos daugiabutyje, dabar teks susimokėti apie 447 Lt.

Mažiau už šildymą teks mokėti tiems, kuriuose šildomasi žiemą biokuru: 60 kv. m buto šildymas vidutiniškai kainuos 315 Lt, prastos būklės namuose – 450 Lt, renovuotuose – 110 Lt.

Dujomis šildomuose daugiabučiuose sąskaitos už gruodį atitinkamai sieks 465 Lt, 650 Lt ir 160 Lt.

V. Stasiūnas aiškino, kad šildymo sąskaitas augina ne tik atšiauresni orai, bet ir paaugusi gamtinių dujų kaina: „Dujiniuose miestuose vidutinė šilumos kilovatvalandės kaina buvo 30 ct, o šiais metais 31 ct., nes gamtinių dujų kaina šilumos tiekėjams šiemet didesnė – daugiau kaip šimtu litu (už tne).

„Kur įmonės kurena biokuru, jis atpigo palyginus su praėjusiais metais – apie 100 Lt/tne ir šilumos kilovatvalandės kaina vidutinė yra vienu centu mažesnė. Pernai – 22 ct kWh, šiemet – 21 ct kWh”, - kalbėjo šilumos tiekėjų atstovas.

Kauniečiai šildėsi brangiausiai

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) skelbia, kad gamtinėmis dujomis besišildančiuose miestuose šilumos kaina gruodį siekė nuo 26 iki 36 ct/kWh.

Finansiškai skausmingiausios šildymo sąskaitos bus Kauno gyventojams. Jie už šildymą gruodį mokės 32,56 ct/kWh (60 kv. m. senos statybos buto šildymas už gruodį vidutiniškai 488 Lt).

Šiek tiek pigiau šildėsi sostinės gyventojai. Jie vidutiniškai už senos statybos butą (60 kv. m) mokės 447 Lt (šildymo kaina – 29,79 ct/kWh).

Klaipėdoje už tokį butą vidutiniškai reikės mokėti 422 Lt (šilumos kaina – 28,10 ct/kWh).

LŠTA skelbia, kad šildymo kainas sugebėjo pastebimai susimažinti Šiauliai, kuriuose biokuro naudojimas išaugo 38 proc. (šildymo kaina – 26,15 ct/kWh). Vidutiniškai už 60 kv. m. butą senos statybos pastate reikės mokėti 392 Lt.

Taip pat kaip biokuru besišildantys miestai skelbiami Molėtai, Ignalina, Širvintos, Utena, Birštonas, Raseiniai, Tauragė, Radviliškis, Mažeikiai, Varėna, Švenčionys, Šilutė, Lazdijai, Šilalė, Plungė, Kaišiadorys, Kelmė ir Kretinga – vidutinė šilumos kaina 21 ct/kWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (531)