Tačiau ministras pirmininkas teigia suradęs dokumentą, kuriuo Lietuva ir kitos Baltijos valstybės pasirašė susitarimą dėl naujos elektrinės statybų. Anksčiau jis aiškino nerandąs tokio dokumento.

„Po duoto interviu vienai radijo laidai, gavau dokumentą. Tai memorandumas, kuris pasirašytas trijų Baltijos valstybių šalių. Tačiau tai politinis dokumentas, be jokių įsipareigojimų“, - penktadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.

DELFI primena, kad ketvirtadienį A. Butkevičius teigė, jog „dabartinė Vyriausybė ir energetikos ministras nesuranda netgi kai kurių dokumentų, kurie buvo pasirašyti buvusios Vyriausybės gal ir su kitomis Baltijos šalimis“.

Buvęs premjeras Andrius Kubilius paragino A. Butkevičių susipažinti su Vyriausybės interneto svetainėje paskelbtais dokumentais.

Paskutinį kartą memorandumą dėl atominės elektrinės Baltijos šalių premjerai pasirašė Vilniuje pernai metų rugsėjo 20 dieną. Tuomet Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovai nusprendė steigti tarpvyriausybinę darbo grupę, kuri koordinuotų aktualius projektui klausimus vyriausybių lygiu.

Latviai išgirs, kad lietuviai susipažįsta su padėtimi

Klausiamas, kokią žinią apie atominės elektrinės statybas praneš latviams, kai vyks vizito į Latviją, premjeras aiškino, jog Latvijos politikams veikiausiai bus pasakyta, kad nauja Lietuvos Vyriausybė susipažįsta su padėtimi energetikos sektoriuje.

Latvijai bus pasakyta, kad naujoji Vyriausybė susipažįsta su esančia padėtimi energetikos sektoriuje. Yra sudaroma darbo grupė, kuri peržiūrės Lietuvos nepriklausomos energetikos strategiją ir po dviejų maždaug mėnesių bus duotas atsakymas – kurį variantą ar modelį Lietuva pasirenka“, - sakė premjeras.

Klausiamas, koks gali būti tas modelis, A. Butkevičius aiškaus atsakymo nepateikė: „Modeliai gali būti įvairūs“.

Pasiteiravus, ar tuo atveju, jeigu būtų apsispręsta vis tik statyti atominę jėgainę, būtų tęsiamos derybos su japonų bendrove „Hitachi“, ministras pirmininkas siūlė palaukti bent porą mėnesių.

„Kol kas per anksti, norint atsakyti į jūsų kausimą. Aš manau, po dviejų mėnesių bus galima aiškiai pasakyti, kokiu keliu Lietuva eis“, - sakė A. Butkevičius.

Referendumas nekvestionuojamas, bet Vyriausybė dar spręs?

Jo tvirtinimu, Lietuva turi grįžti ir prie referendumo rezultatų. Kaip žinoma, dauguma Lietuvos gyventojų referendume neigiamai atsakė į teiginį „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“.

„Referendumo rezultatai mūsų manymu yra teisėti ir jų niekas negali kvestionuoti. Manau, kad Seime bus grįžtama prie tos rezoliucijos, kad iki gegužės 15 d. Vyriausybė turi pateikti aiškią viziją, kokia bus Lietuvos energetikos strategija“, - sakė premjeras.

„Aš gerbiu žmonių išsakytą nuomonę. O kad šitas klausimas buvusios valdžios buvo ruošiamas ir pateikiamas kitaip nei turėjo, tai šitai pripažįsta daugelis specialistų. Net tie žmonės, kurie dirbo ar dirba VAE valdyboje, irgi aiškino, kad tokie projektai visuomenei politiniu lygiu pristatomi prieš trejus metus nuo įgyvendinimo pradžios“, - pridūrė A. Butkevičius.

Politiko tvirtinimu, atsakymas, ar Lietuva statys atominę elektrinę, bus pateiktas apytiksliai kovo mėnesį.

„Aš manau, kad kovo mėnesio vidury mes turime turėti aiškumą“, - sakė A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)