"Aš manau, kad šitas susitikimas buvo reikalingas dar ir dėl to, kad nebūtų vienašališkai vėl priimta ar pritaikyta tam tikra formulė, pagal kurią skaičiuojama dujų kaina. Mūsų tikslas yra kalbėtis ir stengtis - derantis - kad dujų kaina Lietuvai būtų sumažinta", - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas, komentuodamas "Gazprom" viceprezidento, "Gazprom export" vadovo Aleksandro Medvedevo ir Jaroslavo Neverovičiaus susitikimą Vilniuje.

Pasak A.Butkevičiaus, A.Medvedevas gruodžio 20 dieną dalyvavo "Lietuvos dujų" valdybos posėdyje, kuriame turėjo būti tvirtinama, jo žodžiais, nauja dujų tiekimo Lietuvai sutartis, nes ankstesnė sutartis baigėsi gruodžio 31 dieną.

"Jie buvo pasiprašę susitikimo su manimi, bet kadangi nebuvo numatyta darbotvarkėje, apie ką bus kalbama, tai buvo susitikimas tik su energetikos ministru - dėl to, kad Energetikos ministerijos atstovas taip pat yra deleguotas į valdybą", - sakė A.Butkevičius.

A.Butkevičius anksčiau minėjo, kad Lietuva norėtų maždaug penktadalių pigesnių dujų ir teigė, jog jo vadovaujama Vyriausybė bandys įtikinti " Gazprom" sumažinti dujų kainą. Planuota suburti darbo grupę deryboms su "Gazprom", be to sausį planuojamas tarpvyriausybinis susitikimas su Rusijos pareigūnais.

A.Butkevičius yra sakęs, jog su "Gazprom" bus ne kariaujama, o kalbama diplomatine kalba.

"Litgrid" pavedimai kelia abejonių

Valstybės valdomos elektros perdavimo įmonės "Litgrid" pinigų pervedimai kelia tam tikrų abejonių, sako premjeras.

"Aišku, dabar kelia tam tikrų abejonių tam tikrų pinigų pervedimai tarp antrinių "Lietuvos energijos" įmonių - iš vienos sąskaitos į kitą. Tai yra milijoninės sąskaitos, ir mums reikia išsiaiškinti, kokiu tai buvo pagrindu daroma, kaip tos lėšos buvo panaudojamos", - sakė A. Butkevičius.

Vėlia premjero atstovė Evelina Butkutė Lazdauskienė BNS patikslino, kad premjeras turėjo galvoje ne "Lietuvos energiją", o bendrovę "Litgrid".

Anot jo, tikrindama energetikos sektorių, Vyriausybė gavo informacijos, kad nuo sausio 1 dienos anksčiau numatyta viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšų suma galėjo būti pervedama į privačių subjektų sąskaitas ne Lietuvoje.

"Tai turbūt užtruks šiek tiek laiko, nes ministrai, kuruojantys šitas sritis, pasakė, kad jiems reikalingos tam tikros jėgos, pagalba iš šalies ir tai turi padaryti žmonės, kurie yra kompetentingi ir kvalifikuoti", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičius gruodžio pabaigoje teigė, jog energetikos sektoriuje rado blogesnę padėtį, nei tikėjosi anksčiau ir tikino,  kad bus atliktas išorės auditas. Jis kritiškai įvertino VIAP lėšų surinkimo schemą.

Jeigu Andriaus Kubiliaus Vyriausybės pernai patvirtinti VIAP lėšų surinkimo tvarkos pakeitimai nuo 2013 metų pradžios būtų įsigalioję, tikėtina, kad VIAP lėšų surinkimas būtų patikėtas Rusijos kapitalo "Inter RAO Lietuva", Latvijos "Elektrum Lietuva" bei Estijos "Enefit".

A.Butkevičiaus Vyriausybė gruodį atšaukė šią tvarką ir pavedė VIAP administruoti "Litgrid" antrinei įmonei "Baltpool".

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra tvirtinęs, kad VIAP mokesčio surinkimo elektros sektoriuje perdavimas privačioms įmonėms skatins rinkos santykius ir turės teigiamos įtakos elektros kainai.

Dėl atominės - nežinia

A. Butkevičius sako kol kas negalintis pasakyti, ar Lietuva statys naują atominę elektrinę (AE), ir teigia pasigendantis dokumentų, pasirašytų tarp Baltijos šalių.

"Šiandien dar negaliu aš į šitą klausimą atsakyti", - sakė premjeras, paklaustas, bus ar nebus Lietuvoje statoma nauja jėgainė.

A.Butkevičius kalbėjo, kad "kol kas dabartinė Vyriausybė ir energetikos ministras nesuranda netgi kai kurių dokumentų, kurie buvo pasirašyti buvusios Vyriausybės gal ir su kitomis Baltijos šalimis". Jis teigė to ketinantis pasiteirauti per vizitą Latvijoje.

"Dalyvaujant man (sausio - BNS) dešimtą dieną Latvijoje aš tikrai paklausiu, ar buvo kažkoks pasirašytas memorandumas ar kažkoks kitoks susitarimas dėl atominės elektrinės statybos, bet kol kas man Vyriausybės darbuotojai dar nėra pateikę tų dokumentų, kurie tiesiog būtų nubrėžę tam tikras kryptis ir įsipareigojimus - tiek finansinius, tiek teisinius, tiek technologinėje srityje - tarp trijų Baltijos šalių", - sakė A.Butkevičius.

Paskutinį kartą memorandumą dėl atominės elektrinės Baltijos šalių premjerai pasirašė Vilniuje pernai metų rugsėjo 20 dieną. Tuomet Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovai nusprendė steigti tarpvyriausybinę darbo grupę, kuri koordinuotų aktualius projektui klausimus vyriausybių lygiu.

Pasirašytame pareiškime premjerai paragino energetikos bendroves - Visagino atominę elektrinę, "Eesti Energia" ir "Latvenergo", taip pat "Hitachi" "baigti derybas dėl neišspręstų klausimų ir įsteigti projekto bendrovę, atsižvelgiant į nacionalinio referendumo Lietuvoje rezultatus".

Pareiškimas tuomet buvo išplatintas iškart po susitikimo.

A.Butkevičius teigė artimiausiu metu atominės energetikos klausimais ketinantis pasikalbėti su buvusiu premjeru konservatoriumi Andriumi Kubiliumi.

"Manau, kad mes turime galvoti apie valstybės dabartį, ypač energetikos srityje, ir apie jos ateitį. Ir jisai (A.Kubilius - BNS) gal netgi perduos man tam tikrą informaciją", - kalbėjo A.Butkevičius.

A.Kubilius ragina susipažinti su internete esančiais dokumentais

Apie nerandamus dokumentus dėl naujos atominės elektrinės prakalbusį premjerą Algirdą Butkevičių jo pirmtakas Andrius Kubilius ragina susipažinti su Vyriausybės interneto svetainėje paskelbtais dokumentais.

"Premjeras galėtų susipažinti su Vyriausybės tinklapyje viešai prieinama informacija, kurioje patalpinti net du praėjusios Vyriausybės pasirašyti memorandumai su Latvija ir Estija", – pranešime spaudai cituojamas konservatorius A.Kubilius.

Socialdemokratas A.Butkevičius ketvirtadienį pareiškė, kad "kol kas dabartinė Vyriausybė ir energetikos ministras nesuranda netgi kai kurių dokumentų, kurie buvo pasirašyti buvusios Vyriausybės gal ir su kitomis Baltijos šalimis". Jis teigė to ketinantis pasiteirauti per vizitą Latvijoje.

Paskutinį kartą memorandumą dėl atominės elektrinės Baltijos šalių premjerai pasirašė Vilniuje pernai metų rugsėjo 20 dieną. Tuomet Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovai nusprendė steigti tarpvyriausybinę darbo grupę, kuri koordinuotų aktualius projektui klausimus vyriausybių lygiu.

Pasirašytame pareiškime premjerai paragino energetikos bendroves - Visagino atominę elektrinę, "Eesti Energia" ir "Latvenergo", taip pat "Hitachi" "baigti derybas dėl neišspręstų klausimų ir įsteigti projekto bendrovę, atsižvelgiant į nacionalinio referendumo Lietuvoje rezultatus".

Pareiškimas tuomet buvo išplatintas iškart po susitikimo.

A.Kubilius priminė, kad pirmasis memorandumas buvo pasirašytas dar socialdemokratų Gedimino Kirkilo Vyriausybės 2007 metais. Dar anksčiau, 2006 metų vasario 27 dieną, Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerų pasirašytu komunikatu buvo pritarta iniciatyvai Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę ir susitarta pakviesti energetikos įmones dalyvauti naujos atominės elektrinės statyboje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)