„Šildymo kainų bijoti nereikia – jos, kaip tokios, nėra baisios, bet jų skaičiai, išraiška yra šiek tiek didoka. Kaip visi žino, kuro kaina galutiniam vartotojui sudaro apie 80 proc. sąskaitos. Šildymo sezonas bus toks, koks bus. Lietuviška žiema būna su paaukštėjimais, su pažemėjimais. Praėjusiais metais gruodžio ir sausio mėnesiai buvo šilti, bet vasaris buvo gana šaltas“, - DELFI teigė R. Bakas.

„Kauno energijos“ vadovas teigia, kad efektyviausias kelias taupyti šilumą – daugiabučių renovacija.

„Vertinant bendras tendencijas, tai tie gyventojai, kurie apsišiltino namus, naudoja daug mažiau energijos. Tą rodo ne tik respublikinė, bet ir Kauno analizė. Vartotojai, kurie apsišiltinę būstus, už tą patį komfortą sumoka beveik dukart mažiau. Tai yra didžiausia perspektyva“, - įsitikinęs R. Bakas.

Skaičiuojama, kad šiemet kilovatvalandės kaina pakilo 8 proc., o galutiniam vartotojui sąskaitos už šildymą turėtų padidėti 6 proc.

„Brangumas tai yra kilovatvalandė padauginta iš suvartoto kiekio. Tai kilovatvalandės kaina šiek tiek pakilo, apie 8 proc. Bet kiekvieną mėnesį kaina nustatoma kita, lyginant su perkamos šilumos kaina. Tendencija yra gana gera, nes dujų kaina rinkoje mažės. Turbūt gruodžio pabaigoje galėsime nudžiuginti, kad ir šilumos kaina sumažės“, - teigia R. Bakas.

R. Bakas pateikia pavyzdį. „Kauno energija“ generalinis direktorius gyvena nerenovuotame daugiabutyje, keturių kambarių bute.

„Aš galiu pasakyti, kiek aš vidutiniškai moku. Mano didžiausia sąskaita vien už šildymą buvo 740 Lt. Tai pati didžiausia sąskaita, kurią aš gavau. Žmonės įpratę skaičiuoti pagal plotą, tai buvo šiek tiek daugiau nei 9 Lt už kvadratinį metrą. Tai yra pats pikas šalčiausiu laiku. Ko galime tikėtis šį sezoną? Jei žmonių taupumas ir komforto poreikis nesikeis, tai teoriškai pats maksimumas turėtų būti apie 9,5 Lt. Tai nėra ženklus skirtumas. Didžiulis šuolis praėjusią žiemą, kai dujų kaina pakilo apie 20 proc.“, - DELFI teigė R. Bakas.

Paprastai skaičiuojant, jei gyvenate 50 kvadratinių metrų ploto bute, vietoje anksčiau mokėtų 450 Lt šį sezoną šalčiausiu metu teks pakloti 25 Lt daugiau – 475 Lt. Lyginant su kitais didmiesčiais, Kaune šilumos kilovatvalandės kaina didžiausia.

Ketvirtadienį Kaune atidaryta už 2,38 mln. Lt modernizuota „Pergalės“ katilinė. Čia sumontuotas ir pradėtas eksploatuoti naujas modernus dujų šilumos rekuperatorius (kondensacinis ekonomaizeris), maždaug 10 proc. sumažinsiantis gamtinių dujų suvartojimą tam pačiam šilumos kiekiui pagaminti.

„Galima sakyti, kad šitas įrenginys gamina 1,6 megavato per valandą už dyką. Tai yra šiluma, kuri anksčiau išeidavo per kaminą, tai ta šilumą paimama“, - sako R. Bakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)