"Hitachi" pasiūlymas Lietuvai, Latvijai ir Estijai buvo tikrai konkurencingas, o projektas toliausiai pažengęs ir naudingas visoms trims valstybėms", - Žinių radijui sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

Prezidentės patarėjas pabrėžė, kad kaimyninės Latvija ir Estija laukia naujosios Lietuvos valdžios apsisprendimo, ir paragino naują Vyriausybę bei Seimą priimti "atsakingą bei pasvertą sprendimą".

Po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, šiuo metu Lietuva importuoja apie 60 proc. elektros energijos - daugiausia iš Europos Sąjungos valstybių.

Pasak N.Udrėno, elektros tiekėjai gali pasinaudoti tokia padėtimi, ypač atsižvelgiant į tai, kad tiek Europos šalių, tiek Rusijos elektros gamybos pajėgumai nusidėvi.

"Nenorėdami visiškai priklausyti nuo brangsiančios įvežtinės elektros, turime turėti bazinę savo elektros generaciją", - sakė N.Udrėnas.

Pagal dešiniųjų Vyriausybės projektą, statant 1350 megavatų atominę elektrinę dalyvautų Japonijos korporacija "Hitachi" ir trijų Baltijos šalių energetikos įmonės. Elektrinę ketinta pastatyti iki 2020-2022 metų.

Per patariamąjį referendumą, surengtą kartu su Seimo rinkimais, prieš atominės elektrinės statybą pasisakė 62,7 proc. balsavusių Lietuvos rinkėjų. Aktyvumas tuomet siekė 52,6 proc.

Seimo rinkimus laimėję socialdemokratai žada atsisakyti Visagino atominės elektrinės projekto. Į ūkio ministres siūloma socialdemokratė Birutė Vėsaitė praeitą savaitę pareiškė, kad "tokiai mažai valstybei kaip Lietuva šis projektas yra pernelyg brangus ir rizikingas". Tačiau kol kas jokie teisiniai sprendimai nėra priimti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)