„Būsimoji šešioliktoji vyriausybė, atsižvelgdama į piliečių valią, nusprendė stabdyti šio projekto tęstinumą, tačiau socialdemokratai nėra apskritai prieš branduolinę energetiką ir jeigu, tarkime, rinkoje atsiras naujos kartos plazminiai branduoliniai reaktoriai, kurie planuoja būti maži, kuri būti užpildomi firmos gamintojos, tai praktiškai iš tikrųjų šiai branduolinei energetikai nėra užkertamas kelias, mes pasisakome tiktai dėl būtent šito konkretaus projekto ir kiek žinau koalicijos partneriai taipogi neprieštarauja“, - apie planuojamas Visagino AE statybas sakė B. Vėsaitė, pristatydama “Energetikos politikos prioritetus” per Lietuvos pramonininkų konfederacijoje vykusį posėdį.

Anot B. Vėsaitės, Visagino AE projektas yra per brangus, o „energetinė nepriklausomybė yra taip pat labai svarbi kaip ir ekonominė nepriklausomybė“. Be to, nėra jokio patvirtinimo, kad regioniniai partneriai dalyvaus projekte, o pasirinktas didelio galingumo reaktorius reikalauja jungčių su kitomis šalimis, kai jungtis su Lenkija „LitPollink 1“ vėluoja, o antroji jungtis „LitPollink 2“ yra “nubrėžta tik punktyrine linija”.

„Vyriausybė remia suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą“, - sakė B. Vėsaitė, tačiau pridūrė, kad jo „terminai ir finansavimo šaltiniai nėra aiškūs“ ir kyla problemų dėl magistralinių dujotiekių pakankamo pralaidumo.

Tačiau ji pabrėžė, kad SDG terminalo projektas Klaipėdoje socialdemokratų bus remiamas net ir tuomet, jei jis stovėtų tuščias - esą pastebima, jog ir kaimyninės šalys statosi smulkesnius terminalus savo reikmėms. B. Vėsaitė kritikavo įstatyme numatytą įpareigojimą pirkti po 25 proc. gamtinių dujų iš SGD terminalo.

Pasak B. Vėsaitės, socialdemokratai taip pat laikosi pozicijos, kad reikalingas ir regioninis SGD terminalas, kuris galėtų tarnauti visam regionui, ir apgailestavo, kad remiantis Europos Komisijos išvada, rekomenduojama, kad jis būtų Suomijoje, o ne Lietuvoje.

Kalbėdama apie šilumos ūkį, B. Vėsaitė teigė, kad yra parengta nauja daugiabučių renovacijos programa, bus skatinamas atsinaujinančių išteklių naudojimas, tai yra biomasės, taip pat saulės ir vėjo energijos kolektoriai.

Ji dėstė, jog atsinaujinančių išteklių plėtra galėtų vykti ir viešuosiuose pastatuose, t.y. mokyklose, ligoninėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (387)