„Šiandien kai kurios atsinaujinančios energetikos technologijos per kilovatvalandę yra pigiausios. Tai yra vėjas, biomasė ir vanduo yra pačios pigiausios kilovatvalandės nacionalinėj gamyboj. Konkrečiai: už biomasę šiandien mes mokame 30 ct, už vėją mokame 30 ct, už vandenį mokame 28 ct, o tuo tarpu už Elektrėnus mokam 42 ct, už Vilniaus, tarkim, termofikaciją – 37,7 ct, o už Pasvalio – 57 ct. Ir čia visi tie skaičiai yra be PVM. Tai todėl vat kai mes šnekame, kad energetika atsinaujinanti mums daug kainuoja, mes visada turime lyginti su kažkuo, kad matytume tikrąją vertę“, – sakė D. Korsakaitė.

Tuo metu Seimo narys darbietis Kęstutis Daukšys atkreipė dėmesį, kad pernelyg išpūstos kai kurių valstybinių elektrinių produkcijos kainos. Pasak jo, elektros energiją galima pagaminti bene dvigubai pigiau.

„Tie, kurie dabar valdo tas įmones, yra išpūtę kainas. Tai reikia šitą aiškiai pasakyti – nėra tokių kainų. (…) Nes pagaminti už 50 ct elektrą reikia sugebėjimų didelių. Net mažose įmonėse, kurios turi mažus tuos generatorius, nedidelius generatorius elektros ir kartu gamina šilumą, aš nežinau, ten į 30, į 32 ct galima išlįst, ne daugiau. Tai ką šnekėt apie dideles įmones? Aš manau, kad čia reikia pirmiausiai žiūrėti, ką nuveikė tos įmonės ir kaip jos tokius rezultatus pasiekė gerus. Čia tokių žmonių darbus reikia skleist per visą Lietuvą – kaip sugebėt taip brangiai produkciją pagamint ir parduot?“ – klausė K. Daukšys.

Visą laidą tema „Ar vykdome protingą atsinaujinančios energijos plėtros politiką?“ išgirsite šį šeštadienį, 11.00 val., „Žinių radijo“ pokalbių laidoje „Aš manau!“. Laidą veda Aurimas Perednis.