"Mes pačiu artimiausiu metu įtrauksime į darbotvarkę šį klausimą. Aišku, čia labai didelę įtaką turės mūsų Vyriausybės, būsimo premjero sprendimas, todėl jie turi pasižiūrėti", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė V.Gedvilas.

Jo teigimu, jau baigiama ruošti Vyriausybės programa.

"Mes dabar dėliojame Vyriausybės programą, jau einame prie pabaigos. Jeigu įtrauksime į Vyriausybės programą, kad statysime atominę elektrinę, man atrodo, kad turėsime ją statyti. Bet sprendimo galutinio nepriimta. Pagal paskutinius Algirdo Butkevičiaus (kandidato į premjerus - BNS) pasisakymus mes matome, kad jis palaiko piliečių apsisprendimą nestatyti atominės elektrinės. Darbo partija klausimą svarstė ir ji tikrai atsižvelgs į piliečių sprendimą. Vienokiu ar kitokiu atveju dar svarstysime visas galimybes. Negalime taip tiesiai-šviesiai. Jeigu tas projektas yra tikrai nenaudingas, juo labiau, kad turime problemų ir su Ignalinos AE uždarymu, negauname reikalingų pinigų, tiesiog esame įklimpę ne juokais, tai gali tapti didžiule našta", - teigė V.Gedvilas.

Po spalio 14-ąją įvykusio patariamojo referendumo, kuriame "ne" naujos AE statybai pasakė 62,68 proc. balsavusių Lietuvos rinkėjų, Latvijos ir Estijos atstovai bei daugelis užsienio apžvalgininkų skeptiškai įvertino projekto perspektyvas, o Japonijos koncernas "Hitachi", kuris yra pasirinktas strateginiu Lietuvos partneriu, teigia kol kas neketinantis trauktis, bet lauksiantis naujos Vyriausybės pozicijos.

Ligšiolinė konservatorių ir liberalų Vyriausybė planavo pastatyti Visagine naują atominę elektrinę, kuri galėtų pradėti veikti 2020 metais.

Tačiau dar 2008 metais tuometinė socialdemokratų Vyriausybė planavo statyti naują atominę jėgainę Visagine ir tam kartu su privačiu kapitalu, kurį pasirinko be konkurso, įsteigė nacionalinę energetikos bendrovę "Leo LT". Vėliau į valdžią atėję konservatoriai likvidavo bendrovę, o jos akcininkei - "Vilniaus prekybos" akcininkų valdytai "NDX energijai" už pasitraukimą sumokėjo 680 mln. litų kompensaciją, kartu susigrąžindami pastarosios 2003 metais privatizuotą elektros skirstomųjų tinklų bendrovę VST.

"Hitachi" siūlo Visagine statyti 1350 megavatų galios pažangųjį verdančio vandens reaktorių ABWR. Padidinto saugumo ABWR yra vienintelė šiuo metu pasaulyje eksploatuojama trečiosios kartos reaktorių technologija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)