Aplinkos ministerija ir Valstybinė miškų tarnyba siūlo leisti kirsti daugiau miškų. Tiesa, tik simboliškai: 2014–2018 metais siekiama kirtimus padidinti 5 procentais.

Biokuro verslo atstovai skundžiasi, kad to per mažai. Neva nepakaks medienos tiek šilumos gamintojams, tiek medienos perdirbėjams.
Įmonės „Timbex” komercijos direktorius Rytis Kuliešius tvirtino, kad per artimiausius dvejus metus biokuro paklausa išaugs iki 2 milijonų kubinių metrų. Dabar jo sunaudojama apie milijoną kubinių metrų.

Tad jei kirtimus valdžia padidins tik 5 procentais, tai pajus ir eiliniai gyventojai. „Tai lems biokuro brangimą. Vadinasi, brangs ir šiluma, gaminama iš šios rūšies kuro”, – sakė R.Kuliešius. Jo manymu, tai neskatins investicijų į medienos perdirbimą.

O už miškų išsaugojimą pasisakantys aktyvistai ragina mažinti kirtimus. Valdininkai teigia neremiantys nė vienos pusės, o siūlantys tai, kas yra svarbu pačiam miškui.

„Kirtimų lygis gali likti toks pat kaip dabar, bet jokiu būdu ne didesnis”, – įsitikinęs judėjimo „Už gamtą” vadovas Algirdas Knystautas. Aktyvistas priminė, kad šilumą galima gaminti deginant kelmus, karklus, menkavertę medieną. „O jie kažkodėl pageidauja brandaus miško”, – piktinosi A.Knystautas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)