„Pasižiūrėjus į Lietuvos energijos balansą aiškiai matyti, kad labai didelė dalis energijos yra importuojama ir yra priklausomybė nuo energijos tiekimo. Dominuojanti priklausomybė nuo importo taip pat mažina šalies galimybę apsirūpinti energija krizinėse situacijose”, - kalbėjo svečias.

Planuojant energetinio saugumo politiką E. Kiselas siūlo visų pirma atsižvelgti, kokia žada būti energijos paklausa Lietuvoje ateityje, ir paskaičiuoti, ar dabartinis energijos importas patenkins paklausą ar ne. „Jei norite pagerinti savo energetikos sistemą, turėtumėte diversifikuoti tiekėjus ir pasirūpinti naujais elektros gamintojais“, - patarė PET narys.

E. Kiselas pabrėžė, kad šiuo metu visi Lietuvoje aptariami projektai (Suskystintų gamtinių dujų terminalas, Visagino atominė elektrinė) yra palankūs ir prisidėtų prie energetikos saugumo šalyje, tereikia noro ir investicijų.

„Jau dabar galima matyti, kad Lietuvoje yra nepakankamai elektros gamybos infrastruktūros. Rusija vis labiau artėja prie tos situacijos, kai nebeužtenka pajėgumų pagaminti pakankamai elektros šalčiausiais žiemos periodais. Panašios problemos kils ir Estijoje, kai joje bus uždarytos senos elektrinės. Todėl nematau priežasčių, kodėl nauji elektros gamintojai turėtų susidurti su finansinėmis problemomis ateityje. Didesnis klausimas yra tas, kas pasiryš investuoti į projektus ir kas gamins elektrą rinkoms ateityje“, - svarstė britas.

Pasiteiravus, kokią įtaką Lietuvai gali turėti Kaliningrade statoma Baltijos atominė elektrinė, E. Kinselas teigė: „Tai klausimas Lietuvos valdžiai. Iš tiesų šios atominės elektrinės esmė slepiasi Lietuvoje. Jei jūs nenorėsite susijungti su Kaliningradu, tuomet ši elektrinė Lietuvai neturės jokios įtakos. Ir Lietuva turi pilną teisę sakyti, kad nėra susidomėjusi jungčių statymu. Tuomet kyla klausimas, kam elektra iš elektrinės Kaliningrade bus parduota. Atrodytų, kad ši elektrinė pradėta statyti per anksti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)