"Labai atsakingai pasakau, kad mes ir toliau pasisakome už atominę energetiką. Tokie strateginiai projektai demokratinėse šalyse yra svarstomi pusantrų ar dvejus metus. Šis projektas buvo pateiktas skubotai dėl, manau, pagrindinės priežasties, kad artėja Seimo rinkimai ir parodyti visuomenei, kad ši Vyriausybė kadencijos pabaigoje yra nuveikusi kažkokius darbus", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A.Butkevičius.

"Mes kol kas pasisakome prieš šio projekto įgyvendinimą Lietuvoje", - atsakydamas į klausimą, ar yra galimybė, jog dabartinė naujos AE strateginė investuotoja "Hitachi" vis dėlto statys naują branduolinę jėgainę, sakė "socdemų" vedlys.

Anot A.Butkevičiaus, dėl VAE projekto buvo konsultuojamasi su kai kuriomis tarptautinėmis kompanijoms - jų buvo klausiama, ar VAE projekto kaina atitinka realijas, kokie yra numatyti papildomi saugumo reikalavimai "Hitachi" siūlomiems ABWR reaktoriams po Fukušimos avarijos 2011 metų kovą.

"Mes gavome keletą neigiamų atsakymų, tai yra atskiras klausimas ir gali būti atskira diskusija", - sakė jis.

Po spalio 14-ąją įvykusio patariamojo referendumo, kuriame "ne" naujos AE statybai pasakė 62,68 proc. balsavusių Lietuvos rinkėjų, Latvijos ir Estijos atstovai bei daugelis užsienio apžvalgininkų skeptiškai įvertino projekto perspektyvas, o pats "Hitachi" teigia kol kas neketinantis trauktis, bet lauks naujos Vyriausybės pozicijos.

Dabartinė konservatorių ir liberalų Vyriausybė planavo pastatyti Visagine naują atominę elektrinę, kuri galėtų pradėti veikti 2020 metais. Šių metų gegužę patvirtintas Visagino AE koncesijos sutarties projektas, o pačią sutartį planuota pasirašyti iki šių metų pabaigos.
"Hitachi" siūlo statyti 1350 megavatų galios pažangųjį verdančio vandens reaktorių ABWR.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)