Apie tai per žurnalo „Valstybė“ organizuojamą konferenciją „Nepriklausoma energetika – stipri ekonomika“ kalbėjo Kauno savivaldybės tarybos narys Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Gediminas Žukauskas.

„Kauno nuotekų valykla šiuo metu ruošiasi džiovinti dumblą, kol šitas dumblas nedžiovinamas, mes turime už biodujas daugiau kaip 100 tūkst. litų pajamų, daugiau. Kada džiovinsime dumblą, mes tuos pinigus išleisime energijai, dar primokėsime, paskiau dar vešime tą dumblą džiovinti, jeigu atsiras Kaune kažkas, kas pastatys (džiovyklą - DELFI) ir mes taip pat dar primokėsime. Sumoka vis tiek tas žmogus, kuris, reiškia, moka - sakė G. Žukauskas. - Šiandien girtis tikrai nėra kuo, problemų daugiau negu pasiekimų, dėl to savo dokumentaciją į tokį raudoną segtuvą įsisegiau.“

Jis taip pat teigė, jog Kaunas yra vienas brangiausiai už šilumą mokančių didžiųjų miestų - šilumos kaina siekia 33,81 ct/kWh rugsėjį.

“Kintamoji dedamoji, atseit, kuro kaina, mokama brangiausia Lietuvoje, pirmaujame, vis tik 26,11 centų. Šilumos kainos pastovioji dedamoji, galima girtis, galima liūdėti, tačiau mes dirbame efektyviausiai - 4,91 cento. Tai yra gerai vartotojui, tačiau ne taip gerai miestui, kadangi neatnaujinamas ūkis, reikėtų daugiau pinigų įdėti į tą ūkį, čia (dabartinė situacija - DELFI) yra ne iš gero gyvenimo“, - sakė G. Žukauskas.

Jis taip pat įvardijo, jog privatizavus Kauno termofikacijos elektrinę, nebeliko miestui sąlygų pigiai gaminti šilumą, tačiau buvo tikimasi 400 mln. litų investicijų, kurios virs modernia jėgaine, bet ji nebuvo pastatyta.

Pasak jo, šiuo metu Kaune yra vienintele išeitis atpiginti šildymą - skatinti konkurenciją.

„Šiandien mes jau turime virš dešimt paraiškų naujų investuotojų, tai yra gerai konkurencinei aplinkai. Be to, manau, visi suprantate, kad jeigu ateina investuotojas, jis investuoja pinigus ir tie pinigai turi atsipirkti – konkurencija yra geras dalykas, tačiau ne panacėja“, - svarstė G. Žukauskas ir pabrėžė, jog reikia ir „rimto šeimininko“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)