Pradėtose konsultacijose daugiausia dėmesio skiriama 3 konkrečioms persvarstytinų lengvatinių PVM tarifų sritims.

Pirma, klausiama, ar kuris nors iš dabar taikomų lengvatinių tarifų iškreipia konkurenciją bendrojoje rinkoje.

Antra, dėl prekių ir paslaugų, kurioms būtų naudinga taikyti lengvatinį tarifą, sąrašo valstybės narės susitarė prieš daug metų, o per tą laiką įvyko didelių ES politikos pokyčių. Todėl respondentų prašoma pareikšti nuomonę, ar tam tikri lengvatiniai PVM tarifai yra nesuderinami su dabartinės ES politikos tikslais. Atsakymuose daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama lengvatiniams vandens, energijos, atliekų tvarkymo ir būstų tarifams.

Iš minėtų sričių Lietuvoje taikomas 9 proc. lengvatinis PVM tarifas šildymui ir karštam vandeniui.

Be to, per konsultacijas klausiama, kaip PVM tikslais turėtų būti traktuojamos panašios prekės ir paslaugos, atsižvelgiant į technologijų naujoves.

Pagal ES PVM direktyvą valstybės narės turi taikyti ne mažesnį kaip 15 proc. standartinį PVM tarifą. Lietuvoje jis siekia 21 proc.

Valstybės turi teisę pasirinkti taikyti vieną ar du lengvatinius ne mažesnius kaip 5 proc. PVM tarifus prekėms ir paslaugoms, įtrauktoms į ribotą sąrašą, pridėtą prie direktyvos. Šio sąrašo turi būti laikomasi griežtai, t. y. valstybės narės negali lengvatinio tarifo taikyti į sąrašą neįtrauktai prekei ar paslaugai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)