Rudeniop saulės elektrinių statytojai ėmė dar intensyviau varstyti valdininkų duris. Juos skubina metų pradžioje patvirtinti gana aukšti elektros energijos supirkimo tarifai, kurie kitais metais gali pasikeisti. Tie, kas spės įšokti į važiuojantį traukinį, t. y. iki ateinančių metų prisijungs prie elektros tinklo, visus 12 metų galės pardavinėti elektros energiją už stabilią kainą. Šiemet iki 30 kW jėgainių pagaminta elektros energija superkama po 1,44 Lt už kWh. Pernai tarifas buvo dar didesnis - 1,63 Lt už kWh, todėl nieko keista, kad baiminamasi didesnio kainų nuosmukio.

„Dokumentų tvarkymas užtrunka maždaug pusę metų. Valdininkai teisinasi nespėjantys tenkinti paraiškų. O mums svarbu nepavėluoti , laiku gauti visus leidimus ir prisijungti prie elektros tinklo. Kas žino, ar kitais metais nekis elektros supirkimo tarifas. Sutartis pasirašoma 12-ai metų, todėl norisi kuo geresnių sąlygų", - sako ūkininkas Raimondas Matula, vienas pirmųjų Jurbarko rajone įsirengęs dvi iki 30 kW saulės elektrines.

Mišraus ūkio savininkas, dirbantis apie 250 ha žemės, alternatyviąja energetika susidomėjo prieš porą metų. Kaip pats sako, tam, kad paįvairintų ūkį ir apsisaugotų nuo nesėkmių. „Jei vienoje srityje nepasiseks, gal kitoje bus geriau", - svarstė naujoves vertinantis ūkininkas.

Praeitą gruodį jis pasistatė vėjo jėgainę, dabar - saulės. Ūkininkas netgi įkūrė bendrovę „Vėjo sparnai", kuri padeda norintiems įsirengti atsinaujinančių šaltinių jėgaines.

R. Matulas sako, kad didesnių investicijų pareikalavo vėjo jėgainė, o ne saulės, tad neatmeta galimybės, kad įsirengs dar vieną saulės elektrinę. Vėjo jėgainė, pasak ūkininko, atsipirkti turėtų maždaug po 7 metų, o saulės - po 4-5-erių.

Tokių ūkininkų ir verslininkų, kurie pasidairę po pasaulį, ryžtasi kurti atsinaujinančios energijos šaltinius, daugėja ir daugės. Pasak LESTO atstovės Lauros Čipinytės, dabartinį saulės energetikos proveržį lemia ne tik naujai išleistas Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymas, sudaręs palankias sąlygas tokių elektrinių (ypač mažųjų-iki 30 kW galios) plėtrai, bei patrauklūs elektros energijos supirkimo tarifai, bet ir pingančios saulės jėgainių technologijos.