Kalbėdamas apie energetiką socialdemokratas teigė, kad taip pat partija pasisako už tai, kad nebūtų nutraukti energetiniai ryšiai su Rytais, ypač elektros.

„Energetikos tikslas yra tapti Vakarų Europos tinklo dalimi, tačiau nutraukti ryšius su Rytų tinklais būtų nenaudinga“, - kalbėjo politikas.

Abejones socialdemokratas išreiškė ir dėl Visagino atominės elektrinės (VAE). J. Olekas retoriškai klausė, ar 9 mlrd. litų investicijų pareikalausiantis atominės elektrinės projektas pakankamai sugeneruos elektros energijos už tokias investicijas. „Bus sukurta tik 6 tūkst. darbo vietų ir tik Visaginui. Yra daugiau klaustukų nei atsakymų“, - svarstė politikas.

Artėjant Seimo rinkimams J. Olekas išreiškė partijos prioritetus – šalies energetinės nepriklausomybės užtikrintoju turėtų būti ne atominė energetika, o atsinaujinančių energijos šaltinių energetikos vystymas.

„Elektros energijos panaudojimo efektyvumo galima siekti skatinant nedidelių kogeneracinių elektrinių įrengimą greta vartotojų“, - kalbėjo politikas.

J. Olekas taip pat paminėjo, kad partija turi idėją siekti, kad biokuro ūkio plėtra būtų paskelbta nacionaliniu prioritetu.

B.Vėsaitė: už jau išleistus VAE projektui pinigus – būtų 200 renovuotų namų

Birutė Vėsaitė
Partijos energetikos politikos strategiją nušvietusi socialdemokratė Birutė Vėsaitė tikino, kad partija sieks, jog iškastinis kuras būtų keičiamas biomase, centralizuotam šildymui būtų naudojami atsinaujinantys energijos ištekliai bei rūšiuotos atliekos.

Sugrįžusi prie atominės energetikos, B. Vėsaitė dar kartą patikino, kad partija yra nusiteikusi prieš VAE projektą: „Jei visas lėšas, skirtas energetikai sudėsime į atominę, nebūtų protingas sprendimas. Tik tos valstybės, kurios turi biudžeto perviršį, investuoja į tokius brangius projektus. Be to, kas gali užtikrinti, kad statybų kainos neišaugs dvigubai“.

Politikė abejojo ir dėl projekto partnerių – Latvijos ir Estijos - dalyvavimo projekte.

„Darbo partija savo programoje šį projektą palaiko su išlyga, kad galutinį sprendimą priims 2014 m. , tačiau mokesčių mokėtojų lėšos švaistomos jau dabar. Už tas lėšas jau būtų buvę galima renovuoti 200 daugiabučių“, - skaičiavo socialdemokratė.

B. Vėsaitė sakė, kad partija palaiko Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą, tačiau, pasak jos, jį gaubia dar daug neaiškumų: „Projektas nėra skaidrus. Nėra aiškūs terminai, turime daug abejonių ir dėl finansavimo šaltinio. Norėtume, kad terminalas tarnautų visam Baltijos regionui, bet jau girdime, kad estai susitarė su suomiais ir atkrenta“. Be to, abejonių politikei kelia ir neaiškumas, kas tieks Lietuvai dujas į šį terminalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)