J. Hockertzas teigė, jog privatizacijos sutartyje buvo numatyta sąlyga, kad ši jungtis bus, „jei tam susiformuos tinkamos ekonominės sąlygos“.

„Kaip aš ir minėjau, yra dvi priežastys, kurios nustato jungties su Lenkiją tinkamumą. Viena priežastis yra kainų skirtumas. Dujų kaina Lietuvoje ir Baltijos regione iki 2008 m. žymiai mažesnė nei Lenkijoje ir likusioje Europoje. Jungtis buvo nepatraukli, - sakė jis ir teigė, jog antra priežastis yra finansinė parama. - Mums reikia 60-70 proc. paramos (šios jungties statybai – DELFI), parama buvo negalima, o ji pasiekiama yra tik dabar. Tai reiškia, kad projektas dabar yra ekonomiškai netinkamas apsaugant vartotojus. Jis yra tinkamas tik su Europos Sąjungos parama, kuri tik dabar yra prieinama. Tai reiškia, kad aplinkybės pasikeitė iš esmės.“

Tačiau I. Martinkutė buvo ne vienintelė teisininkė, turėjusi klausimų generaliniam direktoriaus pavaduotojui ir komercijos direktoriui per Energetikos ministerijos kartu su Europos Komisija ir Baltijos Asamblėja organizuotą II-ąją regioninę BEMIP konferenciją „Baltijos energijos rinkos ir jungčių planas: integruoto ir darnaus energetinio regiono link“.

Energetikos ministeriją konsultavęs teisininkas Vilius Bernatonis ir advokatų kontoros "Tark Grunte Sutkienė" partneris klausė, kada jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos galėtų pradėti veikti.

„Mes planuojame, jog jungtis darbą pradės 2017 m., optimistiškiausias scenarijus – 2016 m. pabaiga ir, žinoma, daug faktorių priklauso nuo diversifikacijos projektų. Energetikos ministras per televiziją prieš dvejus metus pasakė, kad bendrovės „Gaz systems“ ir „Lietuvos dujos“ neturėtų skaičiuoti ekonominio atsiperkamumo, tai yra nesvarbu, ar ji (jungtis su Lenkija – DELFI) atsipirks, nes ponas Oettingeris telefonu sutiko už tai mokėti pinigus ir mes turėtume tuoj pat pradėti kasti, tai jis sakė per Lietuvos televiziją“, - sakė J.Hockertzas, teigiantis, jog yra ir kitaip manančių.

Anot jo, svarbu ir tai, kad Lietuvoje planuojamas suskystintų gamtinių dujų terminalas konkuruoja su planuojama dujų jungtimi su Lenkija, bei išdėstė savo kritiką įstatymui, kuris įpareigoja Lietuvoje dujų vartotojus iš terminalo pirkti mažiausiai ketvirtadalį viso dujų poreikio už valstybinio reguliuotojo nustatytą kainą.

Anksčiau skelbta, kad tokiu reikalavimu siekiama užtikrinti, kad suskystintų gamtinių dujų terminalo projektas pradėtų veikti ir taip Lietuvoje būtų užtikrinta dujų tiekimo alternatyvą "Gazprom".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)