Europos Sąjunga (ES) ieško dujų importo iš Rusijos alternatyvų, ir TANAP projekto dalyviai ketina pasinaudoti ES paklausa.

Anksčiau buvo planuojama tiekti dujas iš Vidurio Azijos vykdant projektą "Nabucco". Nors šių planų galutinai neatsisakyta, projekto konsorciumas pasiūlė sutrumpinti dujotiekį tris kartus iki "Nabucco-West", kuris driekiasi nuo Turkijos-Bulgarijos sienos iki Austrijos Baumgarteno miesto.

Birželį Turkija ir Azerbaidžanas pasirašė sutartį dėl šešerių metų trukmės TANAP projekto, kuris vertinamas 7 mlrd. dolerių. Dujotiekio praleidžiamasis pajėgumas sieks 16 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Pasak už energetiką atsakingos Europos komisaro atstovės spaudai Marlene Holzner, per Ašchabade vyksiančias derybas ES delegacija aptars Transkaspijos dujotiekio statybos galimybę.

Pagal pirminį "Nabucco" projektą buvo numatyta tiesti 3,9 tūkst. km ilgio dujotiekį, kuris turėjo sujungti Vidurio Azijos šalis su Austrija per Turkijos, Bulgarijos, Rumunijos ir Vengrijos teritoriją. Statybos pradžia ir paleidimas buvo kelis kartus atidedami. Projekto konsorciumas, kurį sudaro Vokietijos RWE, Bulgarijos "Bulgargaz", Austrijos OMV, Rumunijos "Transgaz" ir Turkijos "Botas" (Vengrijos MOL atsisako partnerystės), kol kas neranda išteklių vamzdynui užpildyti.

Pagrindinis "Nabucco" konkurentas yra Rusijos "Pietų srautas", kuriuo bus tiekiamos dujos į Pietryčių ir Vidurio Europą Juodosios jūros dugnu. Dujotiekio statyba turi būti pradėta šiais metais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)