2,1 mlrd. zlotų (1,7 mlrd. Lt) vertės terminalą Lenkijos uoste Svinouiscis turėtų atidaryti 2014 m. antroje pusėje, juo kasmet turėtų būti tiekiama iki 5 mlrd. kubinių dujų. Lenkijos valstybinės dujų bendrovės „Gaz-System“ padalinys, terminalo operatorė „Polskie LNG“ ilgainiui gali padidinti pajėgumą dar 2,5 mlrd. kubinių metrų.

Terminalas suteiktų Lenkijai ir išėjimo į jūrą neturinčioms jos kaimynėms prieigą prie pasaulinės suskystintų dujų rinkos ir sumažintų priklausomybę nuo Rusijos dujų bendrovės „Gazprom“.

Per metus 14 kubinių metrų dujų suvartojanti Lenkija daugiau, nei pusę šio kiekio perka iš „Gazprom“ ir yra sudariusi su ja ilgalaikę sutartį.

Terminalo operatorius planuoja pirkti dujas iš Kataro bendrovės „Qatargas“. Lenkijos dujų monopolininkė PGNiG jau sudarė su šia bendrove 20 m. sutartį dėl 1,5 mlrd. kubinių metrų dujų kasmet pirkimo. Pirmasis pirkimas numatytas 2014 m.

Tačiau Lenkijos statybų bendrovei PBG, priklausančiai terminalo statytojų konsorciumui (kuriam priklauso ir Italijos bendrovė „Saipem“ bei Argentinos „Technit“), nuo birželio suteikta apsauga nuo bankroto.

Daugelis Lenkijos statybų bendrovių įsivėlė į karus dėl projektų „Euro 2012“ futbolo čempionatui, o dabar patiria finansinių sunkumų.

„Mums kelia nerimą problemos statybų sektoriuje, kurios vis dažniau baigiasi bankrotais, – sakė „Polskie LNG“ vadovas Rafalas Wardzinskis. – Labai įdomu, kaip baigsis bendrovėms PBG ir „Polimex“. Bankrutavus didelei statybų grupei, bankrutuos mažesnės įmonės.“

R. Wardzinskio skaičiavimu, pastatyta apie 25 proc. terminalo.

Kol kas statybų pabaigos laikas išlieka 2014-ieji, tačiau jei bankrutuotų didelės Lenkijos statybų bendrovės, dėl vadinamojo domino efekto nukentėtų daugelis prie projekto prisidėjusių mažesnių subrangovų.

Šią savaitę PBG padalinys „Hydrobudowa Polska“ dėl finansinių sunkumų prarado du sandorius, kurie buvo reikalingi terminalo statyboms. Konsorciumas priverstas ieškoti, kuo pakeisti bendrovę.
„Džiaugiamės, kad problemos su „Hydrobudowa“ galiausiai išspręstos. Atsiranda galimybė į jos vietą ieškoti kito subrangovo“, – sakė R. Wardzinskis.

Šių metų pradžioje Lenkijos finansų ministras Mikolajus Budzanowskis yra sakęs, kad Lenkijai reikia išsiaiškinti, ar suskystintų dujų terminalą galima išplėsti tiek, kad jame būtų ir eksporto bazė, kadangi Lenkijoje gali būti skalūno dujų rezervų.

R. Wardzinskio teigimu, net jei Lenkija išgaus didelį kiekį skalūno dujų ir ims jas eksportuoti, terminalo statybos kainuos per daug, kad vertėtų į jas investuoti.

Dujotiekio operatorius „Gaz-System“ pareiškė, jog iki 2016 m. pabaigos norėtų daugiau, nei keturis kartus – 2,5 – 3-imis mlrd. kubinių metrų padidinti esamo dujotiekio su Čekija galingumą.
Bendrovė nori užmegzti ryšius su kaimynine Slovakija, svarsto ir naujų dujotiekių iki Vokietijos bei Lietuvos galimybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)