Galutinis sprendimas šiuo klausimu, kaip pranešė JAV oficialūs asmenys, bus priimtas po Darbo dienos. Ši diena šalyje švenčiama pirmąjį rugsėjo pirmadienį ir yra laikoma vasaros atostogų, susijusių su tolimomis kelionėmis automobiliu, sezono pabaiga.

Artimiausiomis savaitėmis šalies administracijos ekspertai ketina išnagrinėti naftos ir benzino kainų dinamiką, atsižvelgdami ir į JAV ir ES paskelbtą embargą Irano naftos importui. Pasak ekspertų, reikia nustatyti, kokiu mastu strateginių naftos atsargų panaudojimas pagelbėtų stabilizuoti ekonomikos plėtrą ir išsaugotų griežtas sankcijas prieš Iraną.

Pavasarį B. Obamos administracija jau svarstė drauge su savo pagrindinėmis Europos sąjungininkėmis galimybę tiekti rinkai dalį strateginių naftos atsargų. Tačiau tuomet jokių skubių priemonių neprireikė, nes žaliavos rinkos kainos krito. Nuo tada JAV nesikonsultavo šia tema su Tarptautine energetikos agentūra, kurios būstinė įsikūrusi Paryžiuje, ir ES šalių vyriausybėmis. Kol kas Vašingtonas savarankiškai tiria šią galimybę.

Ketvirtadienį nafta Niujorko prekyboje pabrango 1,27 dolerio, iki 95,60 dolerio už barelį. Per praėjusią savaitę jos kaina išaugo beveik 3 proc., ypač po pranešimų apie sumažėjusias naftos atsargas JAV naftos perdirbimo įmonėse.

Pastarąjį kartą JAV panaudojo savo strategines naftos atsargas praėjusiais metais per patį Libijos krizės įkarštį. Kartu su ES JAV rinkai skyrė po 30 mln. barelių naftos ir taip sumažino kainas 8 procentais. Dar anksčiau žaliava iš valstybinių rezervų buvo parduodama per karą Persijos įlankos regione praėjusio šimtmečio dešimtojo dešimtmečio pradžioje, taip pat 2000 ir 2005 metais po galingų uraganų, sutrikdžiusių gavybą Meksikos įlankoje. Be to, JAV valdžia kartais "paskolindavo" nedidelį naftos kiekį JAV perdirbimo įmonėms.

Strateginės JAV naftos atsargos buvo suformuotos po pasaulinės energetikos krizės aštuntajame dešimtmetyje. Šiuo metu požeminiuose rezervuaruose Luizianos ir Teksaso valstijose saugoma apie 700 mln. naftos barelių. Tokį žaliavos kiekį JAV suvartoja vos per mėnesį, ir daugelis ekspertų mano, kad nedidelių partijų iš strateginių rezervų tiekimas rinkai gali turėti tik trumpalaikį poveikį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)