Alternatyvų atominei energetikai nėra

Kalbant apie Baltijos šalis, turinčias bendrą integruotą elektros sistemą su didelio galingumo perdavimo jungtimis, elektros generacija yra regioninės reikšmės klausimas. „Latvenergo” expertai sutinka, kad, vertinant elektros galingumo trūkumą Latvijoje ir kitose Baltijos šalyse, atominei energetikai alternatyvų nėra. Latvija turi hidro ir termo elektrines, tačiau šalyje vis tiek trūksta elektros energijos gamybos stabilumo, kurį gali garantuoti tik atominė elektrinė.

Lietuvai VAE projektas reiškia visų pirma energetinę nepriklausomybę, kitiems partneriams – verslo galimybes. Atominė elektrinė sumažintų ir Latvijos energetinę priklausomybę: Lietuvos ir Latvijos elektros sistemos yra tvirtai sujungtos, o tai reiškia, kad elektra iš vienos šalies į kitą gali būti tiekiama be jokių didelių apribojimų. Svarbus ir ekonominis aspektas - jeigu projektas bus sėkmingas, elektros įmonių tiekiama elektra taps konkurencingesnė, o Latvija padidins valstybinio biudžeto įplaukas.

Dviguba nauda

VAE projektas yra labai svarbus Latvijos statybos ir kelių tiesimo įmonėms, taip pat logistikos specialistams ir statybinių medžiagų gamintojams bei tiekėjams. Latvijos kompanijos, atitikusios strateginio investuotojo reikalavimus, galės dalyvauti 1,5 mlrd. eurų vertės konkurse, o tai teigiamai paveiks šalies vidaus biudžetą. Šiuo metu Latvija derasi, kad šalies finansavimo dalį VAE projekte remtų eksporto kredito agentūros iš Japonijos ir JAV.

Saugumas ir atsakomybė

Aplinkos apsauga ir saugumas Latvijai yra svarbūs veiksniai sprendime dėl dalyvavimo VAE projekte, ypač tokie aspektai kaip atominių atliekų laikymas ir saugumo atsakomybė.

Būtent rizikų įvairovė ir atsakomybės prisiėmimas tokio lygio projektuose partneriams kelia daugiausia diskusijų. Dažniausiai nesutariama, kas atsakys už pakitusią teisinę sistemą projekto įgyvendinimo metu, darbų vėlavimą ir dėl to išaugusią kainą, elektrinės išmontavimo ar atominių atliekų laikymo finansavimą ir galimybes. Tik sutarus dėl šių klausimų, regioniniai partneriai galės nuspręsti dėl dalyvavimo projekte ir jo finansavimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)