Kaip praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba, klaipėdiečių panosėje statomoje atliekų deginimo jėgainėje per metus bus sudeginta iki 130 tūkstančių tonų atliekų – apie 90 procentų atvežamų į sąvartyną. Į gamyklą komunalinės atliekos pateks po pakartotinio rūšiavimo.

„Klaipėdos regioniniame sąvartyne bus statoma mechaninis atliekų rūšiavimo įrenginys ir ten bus atliekos dar kartą perrūšiuojamos“, – aiškina Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro ekologė Ramutė Šličienė.

35 milijonus litų rūšiavimo linijai pastatyti atliekų tvarkymo centras planuoja gauti iš Europos Sąjungos. O už atliekų deginimą jis privalės mokėti termofikacinei jėgainei.

„Vienos tonos kaina yra 79 lt be PVM, o už nuo tonos iki 200 kg likusių pelenų nekenksmingų priims sąvartynas ir už tai „Fortumas“ turės mokėti 100 lt be PVM. Ar dėl to, kad už deginimą teks mokėti, klaipėdiečiams nebrangs atliekų išvežimas? Šiandien pasakyti negalime, bet, kaip žinome, miesto valdžia jau yra numačiusi nuo kitų metų piginimą rinkliavos“, – sako Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro skyriaus viršininkas Tomas Mataitis.

Komunalines atliekas Klaipėdoje žadama pradėti deginti kitą pavasarį. Taip bus įgyvendinamas Europos Sąjungos reikalavimas sąvartynuose atliekų sumažinti iki 50s procentų. Be to, pasak mero, mažiausiai dešimčiai metų bus pratęstas Dumpių sąvartyno gyvavimo laikas. O svarbiausia – jėgainėje iš atliekų bus gaminama elektros bei šilumos energija, todėl tikimasi, kad ateityje klaipėdiečiams šiluma pigs.

Tačiau kai kurie aplinkosaugininkai sako, kad atliekų deginimas tai tik taršos perkėlimas iš žemės į atmosferą. Vėliau su lietumi ji esą nusės į dirvožemį. Daugelyje Europos šalių, pavyzdžiui, Vokietijoje jau atsisakoma atliekų deginimo gamyklų.

„Tai Lietuvos vedimas į atsilikusias technologijas. Šiuo metu egzistuoja technologijos, kurios puikiai sutvarko atliekas be jokio atliekų deginimo. O tai, kad tai yra būtina, tai čia yra įžūlus melas, eilinis gyventojų apgaudinėjimas“, – nesutinka Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys Erlandas Paplauskis.

Pasak aplinkosaugininko, atliekas reikia gerai išrūšiuoti, o po to perdirbti. Be to, atliekų, kurias galima deginti, nėra tiek daug, kad reikėtų statyti tokią gamyklą.

Termofikacinės jėgainės statyba jai statančiai bendrovei kainuos daugiau kaip šimtą dvidešimt milijonų eurų.