"Aš neabejoju, kad Stokholmo arbitražas yra labai svarbus ir mums naudingas rezultatas. Tai dar kartą parodė, kad Vyriausybė nesistengia atsakyti į "Gazprom" ultimatumus ir nesibaimina, o laikosi labai nuoseklios pozicijos ir visą laiką siūlo derybomis spręsti iškilusius klausimus", - interviu Žinių radijui sakė A.Sekmokas.

Jo teigimu, Lietuvos visuomenė supranta ir palaiko Vyriausybės poziciją, kad reikia turėti alternatyvą "Gazprom" tiekiamoms gamtinėms dujoms ir "Gazprom" ultimatyvūs reikalavimai neduoda to rezultato, kokio Rusijos koncernas galėjo tikėtis.

"Derybos (su "Gazprom" - BNS) kol kas nėra labai konstruktyvios ir, be abejo, derybos gali vykti kai abi pusės nori derėtis. Kol kas "Gazprom" nenori pripažinti, kad praranda rinką, kad Lietuva turės alternatyvų tiekimą ir bando išsaugoti tas monopolines pozicijas tokiais nekonstruktyviais žingsniais kaip arbitražais. Kaip matome, arbitražas tos pozicijos sustiprinti jiems nepadėjo", - tvirtino energetikos ministras.

Stokholmo arbitražas antradienį patvirtino, kad Lietuvos Vyriausybės turi teisę inicijuoti "Lietuvos dujų" veiklos tyrimą Vilniaus apygardos teisme ir savo veiksmais akcininkų sutarties nepažeidė, bei atmetė visus "Gazprom" reikalavimus dėl žalos atlyginimo. Tačiau arbitražas konstatavo, kad klausimai dėl dujų kainos taikymo Lietuvai, kurie yra apibrėžti akcininkų sutartyje, negali būti nagrinėjami veiklos tyrimo procedūros metu - šiuos reikalavimus Vyriausybė gali reikšti pačiame Stokholmo arbitraže.

"Tai yra mums labai naudingas sprendimas ir tikiuosi, tai bus dar vienas argumentas, kad "Gazprom" turėtų ateiti laikas konstruktyviai kalbėtis", - sakė A.Sekmokas.

Energetikos ministerija 2011-ųjų kovo mėnesį kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, inicijuodama "Lietuvos dujų" veiklos tyrimą. Ministerija, be kitų reikalavimų, prašo teismo iš "Lietuvos dujų" valdybos atšaukti "Gazprom" deleguotus narius, kurie esą pažeidė pareigą vengti interesų konflikto ir veikė ne visų "Lietuvos dujų" akcininkų, o tik " Gazprom" naudai. Jei teismas nustatytų, kad dujų bendrovės ir jos valdymo organų veikla yra netinkama, prašoma iš užimamų pareigų pašalinti ir "Lietuvos dujų" generalinį direktorių Viktorą Valentukevičių.

A.Sekmokas yra apkaltinęs "Gazprom", kad jis Lietuvai tiekia dujas neteisinga kaina. Ministras yra teigęs, kad jei nepavyks gražiuoju sutarti su " Gazprom", ginčas gali persikelti į Stokholmo arbitražą, apie šio klausimo sprendimą Lietuvos teismuose nebuvo kalbėta.

Pernai birželį "Gazprom" pateikė pirmąjį skundą Stokholmo arbitražui ir prašė skubiai uždrausti Lietuvos teismams spręsti bylą dėl "Lietuvos dujų" veiklos tyrimo, tačiau specialusis arbitras skundą atmetė. Rugpjūčio pabaigoje "Gazprom" vėl kreipėsi į arbitražo institutą, prašydamas pradėti procesą.

Be to, dėl Lietuvos Vyriausybės vykdomos gamtinių dujų sektoriaus pertvarkos, kurios metu iki 2014 metų spalio ketinama pertvarkyti "Lietuvos dujas", atskiriant dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklas, "Gazprom" šiemet kreipėsi ir į UNCITRAL arbitražą, veikiantį prie Jungtinių Tautų organizacijos. Šiame teisme arbitrų posėdis kol kas nepaskirtas.

"Gazprom", be "Lietuvos dujų", Lietuvoje valdantis bendrovės ir Kauno termofikacijos elektrinę (KTE), šiemet kovo mėnesį Tarptautinių prekybos rūmų arbitražo teismui pateikė dar vieną prašymą inicijuoti arbitražą prieš Lietuvą dėl investicijų į KTE, kurią jis ketina parduoti.

"E.ON Ruhrgas International" priklauso 38,9 proc., "Gazprom" - 37,1 proc., Energetikos ministerijai - 17,7 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, kurios kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)